Debatt

Löfvens tre svek mot de svenska väljarna

Ebba Busch Thor: KD:s huvudfokus är glasklart – nu väntar vi på januaripartierna

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Om vi hade varit ett regeringsparti hade följande tre punkter stått i centrum: välfärdens grund måste repareras, gator och torg måste säkras och landsbygdens bördor måste lindras, skriver Ebba Busch Thor.
Om vi hade varit ett regeringsparti hade följande tre punkter stått i centrum: välfärdens grund måste repareras, gator och torg måste säkras och landsbygdens bördor måste lindras, skriver Ebba Busch Thor.

DEBATT

DEBATT. I dag håller statsminister Stefan Löfven sin regeringsförklaring i Sveriges riksdag. Den kommer att vara spretig. Alla regeringsförklaringar innehåller mängder av punkter, på alla möjliga och omöjliga politikområden. Men årets upplaga lär bli ännu värre.

Dels för att Januariöverenskommelsen mellan S, MP, C och L är en mix av partiernas hjärtefrågor snarare än ett svar på de frågor väljarna ställer. Dels för att regeringen Löfven har varit spretig och rörig från dag ett.

Därför vill vi kristdemokrater i dag bidra med det fokus som Löfvenregeringen saknar.

Om vi hade varit ett regeringsparti hade följande tre punkter stått i centrum: välfärdens grund måste repareras, gator och torg måste säkras och landsbygdens bördor måste lindras.

Välfärdssveket: I juli hade 122 538 patienter tvingats vänta olagligt länge på förstabesök hos specialist eller på behandling. Vårdköerna har mer än fördubblats sedan Kristdemokraterna lämnade över ansvaret för sjukvården till Socialdemokraterna 2014.

Sjukvårdens frontlinje, primärvården, har inte fått förutsättningar att fungera och det har skapat problem genom hela vårdkedjan. Sjukvården är felorganiserad och då hjälper inte Löfvens mantra om ”mer resurser”.

Trygghetssveket: Skjutningarna på gator och torg har blivit en del av rapporteringen under i stort sett vilken vanlig vecka som helst. Läxan vi borde ha lärt från andra länder är att när våldet biter sig fast så blir hela samhället ett brottsoffer.

Folk stannar inne på kvällarna, affärer stänger tidigare och de områden som alltjämt är lugna bygger nya och högre grindar. Här har regeringen somnat vid ratten. Riksdagen har fattat över 160 beslut som syftar till att knäcka brottsligheten, men som regeringen inte har verkställt.

I stället kallade regeringen till ännu ett möte, och gjorde ett stort nummer av vilka som fick och inte fick vara med på mötet. Svenska folket både kräver och förtjänar betydligt bättre än så.

Landsbygdssveket: Den som bor i landsbygd har i de flesta fall högre skatt och sämre offentlig service än den som bor i eller nära en stad. Rent skattemässigt missgynnas ofta landsbygdsbor jämfört med stadsbor, till exempel när drivmedelsskatter går upp medan skatten på hushållsnära tjänster går ner.

Denna obalans ökar ytterligare när januaripartierna nu slopar värnskatten. För att motverka detta lanserar de nu en skattesänkning för landsbygdsbor. Men inte för alla landsbygdsbor. Den som bor i exempelvis Gullspång, Herrljunga eller Emmaboda får inte sänkt skatt. För oss är det tydligt att skattesänkningen ger mindre rättvisa, inte mer. Dessutom är det framförallt landsbygden som drabbas av polisbristen, som lämnat fältet fritt för organiserade stöldligor.

De här problemen kräver raka lösningar, som levereras utan darr och mummel. Landstingen är för små, svaga och splittrade för att kunna lösa sjukvårdens problem. Det måste bli ett statligt ansvar. Tryggheten på gator och torg måste upprättas och tryggas till varje pris. Därför vill vi ha 10 000 fler poliser, införa visitationszoner, öka möjligheten till kameraövervakning, skärpa straffen för gängbrottslighet och skrota både straffrabatter och automatisk frigivning efter två tredjedelar av strafftiden.

Landsbygden ska få leva vidare. Vi vill se lägre dieselskatt, underlätta licens- och skyddsjakt på rovdjur, stärka rättssäkerheten för skogsägare. Vi värnar jordbruket, ryggraden i landsbygdens näringsliv.

KD:s huvudfokus är glasklart. Vilket januaripartiernas är väntar svenska folket alltjämt på att få veta.


Ebba Busch Thor, partiledare (KD)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Välfärd

LÄS VIDARE

Stefan Löfven presenterar ny regering i dag

ÄMNEN I ARTIKELN

Välfärd

Vård & omsorg

Valet 2018

Ebba Busch

Kristdemokraterna

Stefan Löfven

Socialdemokraterna