Tondövt om valfrihet – behövs mer personal

Slutreplik från Sten Axelsson Fisk om sjukvården till Tobias Nässén (M)

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-01-20

Vård ska ges utifrån medicinska behov och skattepengar får aldrig bli till vinst. De rikaste måste beskattas för att vi ska kunna säkra en god arbetsmiljö, öka antalet vårdplatser och förbättra vårdens jämlikhet, skriver ST-läkaren Sten Axelsson Fisk i en slutreplik om vården.

DEBATT. Tobias Nässén är modig. Det är djärvt att använda Region Stockholms borgerligt vanstyrda sjukvård i ett försök att visa att pengar till sjukvården inte alltid leder till förbättringar.

Miljardrullningen till konsulter vid bygget av Nya Karolinska utgör ett bra exempel på hur skattepengar kan förslösas utan att patienter gagnas. Skattepengar som går till vårdföretags vinster är ett annat exempel. Kapitalets syfte är att göra vinst, inte att ge nödvändig vård. Privata vårdaktörers intresse av att öka mängden vårdtillfällen är i sig kostnadsdrivande.

Ökningen av vårdcentraler i Stockholm som Nässén refererar har undersökts av professor Bo Burström med flera, de konstaterar att nyetableringen främst skedde i rika områden med lägre vårdbehov. Vårdvalsreformen må ha ökat valfriheten, men främst för de rika och sannolikt på bekostnad av vårdens jämlikhet.

Beträffande kötider, Nässéns andra argument för konkurrens inom vård, finns stora risker med ett ensidigt fokus på väntetider till specialistvård.

Kömiljarden har kritiserats av Socialstyrelsen då utredningar väckt misstanke om undanträngningseffekter av patienter med kronisk sjukdom till förmån för nybesök. Korta väntetider ska eftersträvas, men vi läkare ska sköta de medicinska prioriteringarna då detaljstyrning i form av kömiljarder sätter vårdens behovsstyrning ur spel.

Ifall Nässén är tveksam om mer resurser kan förbättra vården har jag ett råd till moderaterna: rådfråga vårdpersonal i stället för externa konsulter om hur skattepengar ska användas.

Vittnesmålen från hela landet är entydiga: fler kollegor behövs för att vi ska kunna lova befolkningen en bra sjukvård den dag de blir sjuka eller behöver föda barn, oavsett var de bor eller vilken försäkring de har.

De varsel som moderaterna bär ett tungt ansvar för skrämmer oss vårdarbetare. Ett återinförande av kapitalskatt, arvsskatt, fastighetsskatt och värnskatt samt en ökning av bolagsskatten skulle däremot kunna förse statskassan med medel som behövs för att öppna de vårdplatser som stängts de senaste åren.

Patienter ska ha rätt till second-opinion men denna rätt är inte beroende av privat vård. Den nyliberala valfrihetsreformen har allvarligt försämrat vården. Inför öppen ridå visas nu de negativa konsekvenserna av moderat sjukvårdspolitik i Stockholm.

Vård ska ges utifrån medicinska behov och skattepengar får aldrig bli till vinst. De rikaste måste beskattas för att vi ska kunna säkra en god arbetsmiljö, öka antalet vårdplatser och förbättra vårdens jämlikhet. När detta är uppfyllt kommer jag med glädje att diskutera valfrihet med Tobias Nässén. Det är vänstern som har svaren på vårdens utmaningar och i 2020-talets vård finns ingen plats för kapitalet.


Sten Axelsson Fisk, Doktorand enheten för Socialepidemiologi, Lunds universitet, ST-läkare inom gynekologi och obstetrik. Aktiv i Socialistiska vårdarbetare.


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs fler artiklar i ämnet här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.