Debatt

Vi skulle inte klara av krisen med V:s politik

Slutreplik från blågröna styret om vården i Stockholm

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

År efter år har Vänsterpartiet velat att skyddsvallarna och mer därtill ska spenderas och hade vi lyssnat på V hade regionen inte haft muskler med oss in i pandemin på det sätt som vi hade. Slutreplik från det blågröna styret i Region Stockholm.
År efter år har Vänsterpartiet velat att skyddsvallarna och mer därtill ska spenderas och hade vi lyssnat på V hade regionen inte haft muskler med oss in i pandemin på det sätt som vi hade. Slutreplik från det blågröna styret i Region Stockholm.

DEBATT

SLUTREPLIK. Pandemin har visat hur viktigt det är att Region Stockholm under många år har haft ordning och reda i ekonomin. Precis som i privatekonomin gäller det att inte göra av med mer än man har och gärna spara en slant till sämre tider och oförutsedda händelser.

Därför har regionen nu resurser tillgängliga för att möta utmaningarna från covid 19- samtidigt som vi nästa år kan tillföra vården och kollektivtrafiken ytterligare 2,1 miljarder kronor. Vi har klarat det genom att prioritera, skära ned på administration, lokaler och politiska uppdrag. 

Vänsterpartiet visar en stor oförståelse för hur denna motståndskraft säkrats.

År efter år har Vänsterpartiet velat att skyddsvallarna och mer därtill ska spenderas och hade vi lyssnat på V hade regionen inte haft muskler med oss in i pandemin på det sätt som vi hade. 

Läget är svårt, men detta år har visat att det finns skäl att planera för det värsta men hoppas på det bästa.  Vi tar ansvar för att även om läget förvärras kunna finansiera såväl vården som kollektivtrafiken de kommande åren. Vi tar ansvar i en osäker tid och tar höjd för ett än svårare läge.

Vänsterpartiet går i stället fram med en ofinansierad budget. Det är inte ansvarsfullt. 

Vänsterpartiet i Stockholm har också lagt sig platt för den skatteutjämning som regeringen drivit igenom tillsammans med bland annat Vänsterpartiet i Sveriges riksdag. Skatten gör att Region Stockholm tappar flera miljarder kronor årligen, och den stiger etappvis.

2023 är det 3,6 miljarder som vi ska betala och det motsvarar årslöner för tusentals sjuksköterskor.

Det är pengar som, om vi fått behålla dem, kunnat gå till både hälso- och sjukvården och kollektivtrafiken. Varför ställde sig Vänsterpartiet på regeringens sida i stället för på patienterna, resenärerna och medarbetarna i Stockholmsregionens sida? 

Samtidigt vill Vänsterpartiet ta över all vård i egen regi. Något som skulle bidra till mer byråkrati, minskad valfrihet för patienterna och längre vårdköer när privata vårdcentraler och specialistmottagningar ska läggas ned. Det försämrar vår motståndskraft mot pandemin. 

Vägen framåt är att fortsätta prioritera ordning i ekonomin, tillföra mer pengar till både hälso- och sjukvården och kollektivtrafiken och ha fullt fokus på pandemin. Samtidigt som vi arbetar med att stävja pandemins effekter för regionens företagare och jobb.

Läget blir allt mer allvarligt och vi måste ta ansvar i en osäker tid.


Irene Svenonius, finansregionråd (M)
Gustav Hemming, tillväxt, samhällsplanerings- och skärgårdsregionråd (C)
Anna Starbrink, hälso- och sjukvårdsregionråd (L)
Ella Bohlin, vårdutvecklingsregionråd (KD)
Tomas Eriksson, miljö- och kollektivtrafikregionråd (MP)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Gustav Hemming

LÄS VIDARE

DEBATT Så ska Stockholm klara av den andra vågen

ÄMNEN I ARTIKELN

Gustav Hemming

Vård & omsorg

Ella Bohlin

Irene Svenonius

Anna Starbrink

Region Stockholm

Stockholm