Ni bryr er mer om brottslingar än offer

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Replik från Tomas Tobé (M) om skärpta straff för brottslingar

REPLIK. Sverige har allvarliga problem med brottslighet. Antalet skjutningar slår rekord samtidigt som sexualbrotten ökar kraftigt. Det är en farlig utveckling som hotar tryggheten och tilliten i vårt samhälle.

Men Vänsterpartiet är som vanligt helt blinda inför den här utvecklingen.

Linda Snecker (V) menar i stället att Moderaternas förslag om skärpta straff för allvarlig brottslighet är populistiskt och rättsosäkert. Snecker är mer mån om brottslingarna än om brottsoffren.

Moderaterna anser att brottsoffren ska stå i centrum för kriminalpolitiken. Det är brottsoffren som ska få upprättelse genom att straffen ska spegla brottens allvar. Därför vill vi att dagens generösa mängdrabatt förändras.

I dag får den som döms för flera våldtäkter ett rabatterat straff. En serievåldtäktsman som begått tre våldtäkter behöver exempelvis bara avtjäna det fulla straffet för en av våldtäkterna. För de resterande två behöver han bara avtjäna halva respektive en tredjedel av straffet.

Med vårt förslag skulle samma serievåldtäktsman dömas för det fulla straffvärdet för alla tre våldtäkter. Till skillnad från Vänsterpartiet vill vi att serievåldtäktsmän ska sitta inlåsta länge.

Däremot vill vi inte döma människor till hundratals år i fängelse som Snecker påstår. Och vårt förslag om att slopa straffrabatten för unga gäller primärt de som är mellan 18-21 år gamla. Detta framgår av vårt kriminalpolitiska program, vilket Snecker bör läsa innan hon anklagar Moderaterna för populism nästa gång.

Tomas Tobé, rättspolitisk talesperson (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs hela debatten här

Publisert:

LÄS VIDARE

DEBATT. Hårdare straff kommer kosta samhället dyrt

ÄMNEN I ARTIKELN

Rättspolitik

Linda Snecker

Tomas Tobé

Moderaterna

Vänsterpartiet

Debatt

Våldtäkt