Varför blandar du ihop oss med kriminella?

Slutreplik från Djurens rätt om att förbjuda minkfarmerna

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2021-09-06

Djurens rätt arbetar med demokratisk opinionsbildning och hos oss finns ingen plats för något annat. Precis som Svensk mink själva skriver så är det viktigt att inte sprida falska påståenden om sina meningsmotståndare. Slutreplik från Camilla Bergvall.

SLUTREPLIK. Svensk mink gör en orättvis och felaktig sammanblandning av Djurens rätt och kriminella individer som vi kraftigt tar avstånd ifrån.

Djurens rätt är en demokratiskt uppbyggd organisation med fler än 50 000 medlemmar och närmare 60 anställda, däribland biologer, etologer och jurister. Vi arbetar med demokratisk opinionsbildning och hos oss finns ingen plats för något annat.

Precis som branschorganisationen själva skriver så är det viktigt att inte sprida falska påståenden om sina meningsmotståndare.

Minkar i den svenska pälsdjursindustrin lever hela sina liv i gallerburar. Denna form av djurhållning har dömts ut av Sveriges veterinärförbund, forskare och djurskyddsorganisationer världen över.

Den rapport från 2019 som Svensk mink hänvisar till kom visserligen fram till att djurskyddet för minkarna har förbättrats något, men efterfrågade framförallt mer forskning eftersom myndigheten inte kunde svara på om djurskyddslagen verkligen följs.

Om det inte kan garanteras att minkfarmerna följer den djurskyddslag vi är så stolta över internationellt, så menar vi att det är rimligt att industrin avvecklas. För visst ska djurskyddslagen följas?

Sverige börjar bli allt mer ensamma i Europa om att tillåta pälsdjursuppfödning med minkar.

Vi har högt förtroende för Jordbruksverket och för Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

Faktum är att SVA så sent som i onsdags, den 1 september, meddelade att ytterligare ett utbrott upptäckts på en svensk minkfarm, trots restriktionerna.

Frågan är vilken smittorisk fortsatt minkuppfödning kan komma att innebära.

Det råder alltså just nu en stor osäkerhet om framtiden för minkfarmerna, både med beaktande av smittskyddsläget och den starka opinion som finns mot pälsdjursuppfödning.

Vi ser att det är nödvändigt att de företagare som berörs ges möjlighet att söka omställningsstöd till branscher med bättre framtidsutsikter. Erfarenheter från bland annat Norge och Nederländerna visar att drivna och kreativa näringsidkare snabbt hittar andra möjligheter. Det tror vi också gäller för Svensk Minks medlemmar.

För faktum kvarstår. Nära 8 av 10 svenskar vill se minkfarmerna avvecklade. Därför hoppas vi att Socialdemokraterna vid sin kongress i höst fattar ett historiskt beslut för ett modernt svenskt djurskydd.


Camilla Bergvall, riksordförande Djurens rätt


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.