Miljöpartiet, ni värnar inte svenska asylrätten

Replik från Hans Li Egnell om flyktingpolitiken

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-07-15

Låt oss för tydlighetens skull konstatera något som ofta faller bort i debatten: varken långa handläggningstider, bra kunskaper i svenska språket eller många kompisar i skolan är asylskäl, skriver Hans Li Egnell

REPLIK. Miljöpartiets tidigare språkrör Gustav Fridolin skriver på Aftonbladet Debatt (11/7) att utrymmet har krympt för alla som vill stå för en human flyktingpolitik och motsätter sig utvisningar. Låt oss titta på varför.

I grunden handlar denna debatt om vilka som har rätt att få asyl och inte i Sverige. Den saken prövas som bekant av Migrationsverket och den som fått avslag kan överklaga. Många har fått avslag i tre instanser och ska således inte stanna i Sverige. Ändå finns de kvar här, rotar sig och går i skola.

Gustav Fridolin påpekar att frågan inte handlar om huruvida vi kan hjälpa alla eller inte. Så är det förstås. I rimlighetens namn kan det emellertid inte vara svenska skattebetalares ansvar att sörja för utbildning, boende och inkomst för människor från andra länder som saknar skyddsskäl men vill få ett bättre liv. Detta är inte att värna asylrätten.

Låt oss för tydlighetens skull konstatera något som ofta faller bort i debatten: varken långa handläggningstider, bra kunskaper i svenska språket eller många kompisar i skolan är asylskäl.

Problemet med att många fått vänta så länge på besked om uppehållstillstånd att de hunnit rota sig i landet är välkänt och beklagligt. Emellertid vore det klädsamt om Gustav Fridolin funderade över varför vi fick så här långa handläggningstider.

I realiteten berodde det på att vi hade Miljöpartiets migrationspolitik under ett antal år, med nya fantasifulla skyddsgrunder, inga ålderstester och en i praktiken öppen gräns. Större söktryck innebär längre handläggningstider.

Utvisningar handlar inte om principer utan känslor, skriver Gustav Fridolin. Jo, de handlar faktiskt om principer. Om att följa lagar och regler, om att ja ska vara ett ja precis som ett nej måste vara ett nej.

Jag är övertygad om att de flesta svenskar vill hjälpa utsatta människor. Just därför är det så viktigt att skilja mellan de som har asylskäl och inte har det. Endast när denna skillnad är konkret politik kan asylrätten värnas på riktigt.

Hans Li Engnell, debattör


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här