Våga tala klarspråk – Miljöpartiet är i kris

Språkrörskanditat i Grön ungdom: Vi måste rannsaka oss själva

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-01-21

MP:s valresultat har lyfts upp som något fantastiskt. Men tittar man närmare på siffrorna märks ganska snart att det handlar om ett parti i kris. Nu krävs det förändringar, bland annat måste vi byta till ett språkrör, skriver Erik Wahlström.

DEBATT. Vi måste våga tala klarspråk – det går riktigt uselt för Miljöpartiet just nu. Trots en snabbt eskalerande miljö- och klimatkris dalar både vårt väljarstöd och förtroende i klimatfrågan.

Ändå saknas en debatt om partiets riktning framåt. Det är dags för förnyelse i Miljöpartiet.

MP:s valresultat på nationell nivå har lyfts upp som något fantastiskt av många partiföreträdare. Vi hade ju faktiskt den tredje största ökningen bland riksdagspartierna! Men tittar man närmare på siffrorna märks ganska snart att det handlar om ett parti i kris. 

Runt om i landet har Miljöpartiet backat kraftigt. I nästan tre av fyra kommuner tappade vi stöd jämfört med 2018 och vi har tappat representation i 13 av 20 regioner. För miljöpartister ute i landet var valet allt annat än en framgångssaga.

Parallellt med det sjunkande väljarstödet syns två tydliga trender: både förtroendet för vår klimatpolitik och stödet bland unga har kapsejsat. Från att ha legat på nivåer över 60 procent 2014 har det rasat till runt 20 procent 2022.

Under samma period har vi tappat 2 av 3 unga väljare mellan 18 och 24 år.

Det är uppenbart att den nuvarande inriktningen, som lagt mindre fokus på klimatfrågan i förmån för andra frågor, inte har fungerat. Ledningen har därför mycket att bevisa innan förtroendet för dem är återupprättat.

Jag vet att Miljöpartiet kan bättre, men då krävs flera förändringar:

  1. Fokusera på klimatet. Trots att miljö- och klimatpolitiken är själva grunden till vår existens och har varit den allra viktigaste frågan för många väljare, har MP valt att prioritera annat. Det har varit ett avgörande misstag. Självklart ska vi driva på för en grön riktning i en bredd av frågor, men ska vi kunna rädda både klimatet och oss själva måste klimatpolitiken ha högsta prioritet. 
  2. Byt till ett språkrör. Språkrörsmodellen har fyllt ett viktigt syfte i att driva jämställdhet i praktiken. Men tanken om att det delade ledarskapet skulle göra oss till ett attraktivt alternativ genom att erbjuda olika profiler hos ledarna har inte fungerat. Det har snarare gett en negativ effekt - med två personer som delar på ett begränsat medieutrymme blir resultatet att ingen syns, vilket leder till ett lågt förtroende och ett svagare väljarstöd. Att ha två olika politiska inriktningar ger också en splittrad bild av våra politiska prioriteringar.
  3. Bli ett parti för och med unga. Unga var länge en av Miljöpartiets starkaste väljargrupper, men maj 2022 var första gången någonsin som stödet bland 18-24-åringar var lägre än hos väljarkåren som helhet. Bara 3,2 procent av de unga valde oss som bästa parti. Vi i ungdomsförbundet har sett förändringen på nära håll i våra tusentals samtal med unga väljare, men det har inte funnits en lyhördhet för våra åsikter i partiets ledning. Klimatrörelsen är en framtidsrörelse som måste bäras av unga, och i det utgör ungdomsförbundet en nyckelfunktion som måste få vara en del av partiets styrning.

Att skylla på externa faktorer duger inte på långa vägar som enda förklaring till det dåliga opinionsläget.

Särskilt inte när det knappast har undgått någon att vi är mitt i en klimatkris eller att samtliga andra partier valt att bromsa eller backa i klimatfrågan.

Redan 2024 är det val igen, då till Europaparlamentet. Vi har redan låtit de blåbruna köra den svenska klimatpolitiken i botten – vi kan inte låta dem kapa EU:s klimatpolitik också.

Men då behövs en ordentlig rannsakan och en ny inriktning i partiet. Annars väntar en förlust för både MP och klimatet.


Erik Wahlström, förbundsstyrelseledamot och kandidat till språkrör i Grön Ungdom


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.