Stopp för vinstjakt gynnar idéburna

Slutreplik från MP-debattörer om vinster i välfärden

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

MP-ledamöterna Carl Schlyter, Annika Lillemets, Valter Mutt och Jabar Amin menar att välfärd ska berikas av idéburna aktörer, inte berika giriga företag.
Foto: TT/Scanpix
MP-ledamöterna Carl Schlyter, Annika Lillemets, Valter Mutt och Jabar Amin menar att välfärd ska berikas av idéburna aktörer, inte berika giriga företag.

DEBATT

SLUTREPLIK. Välfärden ska berikas av idéburna aktörer, inte berika giriga företag. Den 17/2 skrev vi en artikel om Reepalus utredning om vinst i välfärden. Huvudbudskapet var att överskott i skattefinansierad verksamhet ska återinvesteras i verksamheten, inte delas ut till aktieägare. Vi betonade även vikten av idéburna bidrag till den traditionella offentliga sektorn.

Utredningen innehåller mycket bra men även saker som bör kritiseras.

Ulrika Stuart Hamilton, generalsekreterare i Famna, som organiserar idéburen vård och omsorg, tror att vi har förbisett att det finns förslag i utredningen som försvårar för de idéburna verksamheterna. Det är en missuppfattning. Vi tog tvärtom upp vikten av konstruktiv kritik.

Det är dock fel att använda bristerna i Reepalus utredning som förevändning för att överge ambitionen att åtgärda vinstläckaget av våra skattekronor.
Mp anser att välfärdsaktörer ska återinvestera all vinst i verksamheten. Bekämpar vi de stora välfärdskoncernernas vinstjakt, gynnar vi idéburen verksamhet.

Dessa resursstarka jättar, ibland kopplade till skatteparadis, hotar att konkurrera ut små och jämförelsevis kapitalsvaga idédrivna verksamheter. Det finns ingen fördel med att offentliga åtaganden ersätts av privata oligopol.

Syftet med en remiss är just att regeringen i sina förslag kan ta hänsyn till kritik som Ulrika Stuart Hamilton och andra företrädare för den idéburna sektorn för fram. Ambitionen att sätta stopp för att skattekronor rullar ner i aktieägares fickor, istället för att gå till det de är avsedda för, bör regeringen däremot inte överge.


Jabar Amin, riksdagsledamot (MP)
Annika Lillemets, riksdagsledamot (MP)
Valter Mutt, riksdagsledamot (MP)
Carl Schlyter, riksdagsledamot (MP)


Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad:

LÄS VIDARE