Byggjobbare skolas in i machokulturen

Pia Berg, målarmästare: Alla som vågar ifrågasätta tystas ned eller ses som besvärliga

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2017-12-04

När ovilja till förändring rotar sig och ledarskap baseras på en uråldrig bastukultur sker ingen förändring, skriver målaren Pia Berg.

DEBATT. Startskottet hördes aldrig i byggbranschen. Trots att medvetenhet om förlegade normer och osunda kulturer funnits har nästan allt fortsatt som vanligt sedan jag tog mina första steg in i byggbodarna på åttiotalet.

Inget i Metoo-kampanjen förvånar mig men det blir pinsamt när arbetsgivare och manliga kollegor ser ut som fågelholkar. För det här är inget nytt.

För den som tycker det är viktigt finns det en del att läsa om ämnet. Jag tror det är där skon klämmer. Det har inte ansetts viktigt. Kränkningar, sexistiska kommentarer och härskarteknik är vardagsmat för kvinnor i branschen. Men även män som inte uppfyller de normativa kriterierna riskerar att utsättas.

När ovilja till förändring rotar sig och ledarskap baseras på en uråldrig bastukultur sker ingen förändring. Anledningen till att byggbranschen halkat efter är att rådande kultur setts som en manlig snuttefilt. Alla som har vågat ifrågasätta har tystats ned eller setts som besvärliga. Kom inte här och ta min snuttefilt. Passar det inte får du väl dra till en annan sandlåda.

Den här strategin har inte varit speciellt framgångsrik ur ett utvecklingsperspektiv och det är inte konstigt att branschen nu har svårare att konkurrera med utländsk arbetskraft. Många utländska företag har genom utveckling anpassat sig väl till den svenska marknaden. Både socialt och yrkesmässigt.

Lika stor utveckling har inte skett hos den svenska normativa hantverkaren vilket den cementerade kulturen skvallrar om.

Prisskillnaden dem emellan är i dag inte lika lätt att rättfärdiga. En ledningsgrupp kan ha hur vackra och stora visioner som helst men om inte medarbetaren på golvet utvecklas kommer ingen förändring ske.

Den ledningsgrupp som vill utveckla och förändra en kultur måste först våga syna sina egna värderingar. Sedan på allvar göra jobbet. Det är så vi får fötterna ur startblocken.

Arbetet att förändra byggkulturen börjar redan på gymnasiet. Som det sett ut så länge jag kan minnas har det i stället varit tvärtom. Byggprogrammen har sett som sin uppgift att fostra elever in i rådande arbetsplatskultur utan att ifrågasätt huruvida kulturen är sund eller inte.

Både tjejer och killar skolas in i detta och det är en av flera bakomliggande anledningar till att utvecklingen gått ofantligt trögt. Om du inte är slängd i käften och har skinn på näsan har du inget i bygg att göra. Jag har själv överlevt tack vare dessa egenskaper och inte ifrågasatt systemet speciellt mycket. Det är farliga med normer, du blir hemmablind.

Men är det verkligen rimligt att alla kvinnor måste vara som mig om man vill bli målare? Som kvinnlig målarlärare har jag även mer än en gång fått höra att arbetsgivare gärna tar gymnasieelever på praktik, men helst inga tjejer. Hur tänker man när man säger det till en kvinnlig yrkeslärare? Förmodligen tänker man inte alls.

Det är dags för en manlig renässans. Vi puttar ned grottmannen från piedestalen en gång för alla. För våra söner och döttrars skull.

Ska det här ske krävs det mod av byggbranschen.

Även skolledare behöver syna sin egen inställning till praktiska elever. Sluta se dessa individer som andra klassens elever. Ska gymnasiet forma framtidens byggare måste större krav ställas på yrkesläraren än att denne kan ryta i vid behov.

Att kräva lärarbehörighet är rätt väg att gå i stället för att ge fasta anställningar med hög lön utan krav på motprestation att läsa in sin behörighet. På så sätt rensar vi bort omotiverade personer som ser sin lärarroll som en transportsträcka till pensionen.

Från år 2022 kräver skolverket behörighet av yrkeslärarna. Varför vänta till dess. Skolledare kan redan i dag visa att de tar framtidens byggare på allvar.

Den yngre generationen ger hopp i flera avseenden – det ska vi inte ta död på genom att tvinga in dem i flera tusen år gamla strukturer. I stället ska vi fostra dem att utveckla nya. När byggbranschen har förstått det kommer den så småningom stolt kunna spränga målsnöret.


Pia Berg


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen i artikeln