Vår industri behöver mer än dina fina ord

Replik från M om framtiden för svensk industrin

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Dambergs utfästelser klingar falskt, skriver Lars Hjälmered.
Dambergs utfästelser klingar falskt, skriver Lars Hjälmered.

DEBATT

REPLIK. Att näringsminister Mikael Damberg (S) lovordar svensk industri är välkommet. Svensk industri och företagande är det som skapat och skapar värden ur malmen i berget, energin i älven och massan i skogen. Det är det som byggt Sverige starkt.

Men svensk industri behöver mer än fina ord. Det svensk industri behöver är reformer som ser till att vi har tillväxt i hela landet, som stärker vår konkurrenskraft och skapar bra villkor för att driva företag och skapa jobb här.

Därför klingar Dambergs utfästelser falskt då regeringen försvagar förutsättningarna för svenska industrijobb. Regeringens skattehöjningar på jobb och tillväxt under 2015–2020 uppgår till 180 miljarder kronor. Företagen behöver transporter när vi har långa avstånd i Sverige, men regeringen vill nu fördyra väg- och flygtransporter ytterligare.

Vi behöver kunna attrahera, och företagen kunna anställa, ingenjörer. Samtidigt får över hälften av alla ingenjörer mindre pengar i plånboken till följd av regeringens politik. Och för den framtida kompetensförsörjningen behövs mer matematik och programmering i skolan, men regeringen har hittills motsatt sig mer matte. Det har Sverige inte råd med. 

Så i stället för ord handlar det om vad man faktiskt gör för att Sverige och industrin ska klara sig i stenhård global konkurrens.

Svensk industri behöver goda, långsiktiga villkor och ska känna sig trygga med att politiken underlättar och inte försvårar. Därför har Moderaterna en plan för ett starkare Sverige, där vi har tillväxt i hela landet och jobb inom industrin prioriteras.


Lars Hjälmered, riksdagsledamot och vice ordförande i näringsutskottet. Näringspolitisk talesperson (M)


Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad:

LÄS VIDARE