Hat mot kvinnor ska leda till högre straff

MP: Nog nu – våldet mot kvinnorna måste stoppas

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2021-04-19

Vi vill förändra reglerna för hatbrott så att även brott som begås utifrån hat mot kvinnor ska leda till högre straff, skriver Märta Stenevi, Per Bolund och Annika Hirvonen.

DEBATT. Det är nog nu. På några få veckor har fem kvinnor mördats. De män som slår och mördar måste mötas av samhällets samlade kraft.

Miljöpartiet vill se ett omfattande åtgärdspaket för att stoppa våldet - våld mot kvinnor måste tas på samma allvar som gängkriminaliteten. 

Vi startar inte från noll. Bara under förra veckan presenterade regeringen mångmiljonsatsningar på att motverka våldet mot kvinnor. Regeringen gör det nu lättare för vården att larma när de misstänker att en kvinna blir slagen.

Vi inför ett nytt barnfridsbrott, som innebär att en man som slår en kvinna framför sina barn, inte bara begår ett brott mot kvinnan utan också mot barnen. 

Men det räcker inte. Så länge en enda kvinna mördas måste vi fortsätta. Därför vill Miljöpartiet se en kraftsamling mot våldet. Vi föreslår:

Skärp straffet för grov kvinnofridskränkning

Minimistraffet för grov kvinnofridskränkning bör höjas till två år. Den som trakasserat en kvinna under en längre tid ska få ett kännbart straff. Detta skulle också innebära obligatorisk häktning och att polisen får sekretessbrytande tillgång till information.

Ge förtur i bostadskön till våldsutsatta kvinnor och barn

Våldsutsatta kvinnor ska inte behöva gå från en vistelse i skyddat boende tillbaka till våldsförövare, för att de saknar varaktig bostad. Våldsutsatta kvinnor måste därför ges förtur i de kommunala bostadsköerna.

Kontaktförbud ska direkt kunna förenas med fotboja

Ett kontaktförbud ska upprätthållas. Vi vill att det blir möjligt att sätta fotboja på män som slår redan vid det första kontaktförbudet. Det är den som förföljer och hotar som ska begränsas, inte kvinnan!

Rättsväsendet måste prioritera mäns våld mot kvinnor högre 

Polis och åklagare behöver prioritera mäns våld mot kvinnor högre än idag. Regeringen har tillsatt medel för att över 350 utredare ska kunna arbeta med sexualbrott och brott i nära relationer. Men hela rättsväsendet behöver ha kompetens kring mäns våld mot kvinnor. Vi behöver därför genomföra en nationell utbildningsinsats för hela rättskedjan om mäns våld mot kvinnor.

Kvinnor ska omfattas av lagstiftningen mot hatbrott

Hat mot kvinnor som grupp är ett stort samhällsproblem. Trots det omfattas kvinnor inte av lagstiftningen mot hatbrott. Vi vill förändra reglerna för hatbrott så att även brott som begås utifrån hat mot kvinnor ska leda till högre straff, precis som när motivet är hat mot till exempel en etnisk grupp. 

Ge kvinnojourerna en långsiktig och stabil finansiering

Långsiktigt stöd till kvinnojourerna är avgörande för att stödja de kvinnor som misshandlas av sin partner. Organisationerna måste få rimliga planeringsförutsättningar för att utföra ett arbete som bokstavligt talat handlar om liv och död. Vi vill också se ett riktat anslag till kommunerna för att säkra att alla våldsutsatta kvinnor och barn får rätt hjälp, och tillgången till traumabehandling för de som blivit utsatta för våld måste också bli bättre.

Förändra destruktiva normer

För att långsiktigt stoppa våldet måste vi bryta de destruktiva mansnormer som gör att pojkar växer upp till män som slår. Det förebyggande arbetet är hela samhällets ansvar. Det är ett arbete som måste påbörjas redan i förskolan men som aldrig tar slut. Det krävs att vi alla tar vårt ansvar och larmar varje gång vi misstänker att en kvinna blir slagen. 

Miljöpartiet har jobbat mot mäns våld mot kvinnor under lång tid. Vi ser fram emot att fortsätta detta arbete med civilsamhället och andra partier.

När vi kraftsamlar tillsammans kan vi stoppa mäns dödliga våld mot kvinnor en gång för alla. Så länge en enda kvinna dödas av en man har vi mer att göra. 


Märta Stenevi, språkrör för Miljöpartiet
Per Bolund, språkrör för Miljöpartiet
Annika Hirvonen, jämställdhetspolitisk talesperson


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.