Inga svar från RF om idrottsgymnasierna

Slutreplik från Mohamad Hassan om förändringar för idrottsutbildningar

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-09-30

Björn Eriksson använde inte ett enda ord till att förklara för mig och andra intresserade varför en minskning av antalet platser på idrottsgymnasier skulle vara bra för elever och för idrotten, skriver Mohamad Hassan.

SLUTREPLIK. Riksidrottsförbundet (RF) med Björn Eriksson i spetsen använde 320 ord för att bemöta min kritik, inte ett enda användes till att förklara för mig och andra intresserade varför en minskning av antalet platser på idrottsgymnasier skulle vara bra för elever och för idrotten.

Eriksson kunde åtminstone tagit chansen att skriva om RF:s vision för framtiden. Hur ser egentligen nästa steg ut efter att RF medverkat till att decimera antalet idrottsplatser på Sveriges gymnasieskolor?

Vad kommer det finnas för möjligheter i framtiden för idrottsintresserade ungdomar att kombinera studier med idrott om de inte nått elitnivå vid 15 års ålder och som så tidigt och brutalt sorterats bort?

Alla verksamheter behöver kontinuerligt kvalitetssäkras, förbättras och utvecklas. Men RF:s agerande påminner mig om ett passande talesätt: operationen gick bra men patienten dog.

Ifall RF får sin vilja igenom hos regeringen kommer många idrottsgymnasier behöva stängas och tusentals elever hindras från att kombinera utbildning och idrott. Detta kan jag bara tolka som att RF hellre ”garanterar” anställningen för några idrottsledare i en kommun än räddar idrottens framtid i Sverige.

RF verkar endast fokusera på i princip tre idrotter; golf, hockey och fotboll. Vad hände med mångfalden av idrott i Sverige? Möjligtvis kan friidrotten få plats med skohorn, men för resterande sporter ser framtiden mörk ut.

Här kommer några tips på frågor som RF i stället kan driva för att stärka idrotten i Sverige:

  • Låt tusen blommor blomma. Alla ungdomar som vill idrotta under sin gymnasietid ska ges möjlighet till det, oavsett nivå. Avvisa alla förslag som utgör hinder för ungdomars idrottande.
  • Se till att staten betalar ut en schablon för utrustning till alla elever som går på idrottsgymnasium. Det ökar jämlikheten.
  • Ställ krav på att regeringar, oavsett färg, utser en idrottsminister som ägnar frågan mycket tid och som inte hanterar idrotten med vänsterhanden. Det visar framförallt den senaste tidens hantering av idrottsfrågorna under coronapandemin.
  • Se till att idrottsföreningarna blir en självklar leverantör av välfärd i form av fritidsaktiviteter som Sportis och Bandykul.

Björn Eriksson, jag vet att du brinner för idrotten. Låt dig därför inte bli ihågkommen som den RF-ordförande som bidrog till att tusentals platser på våra idrottsgymnasier försvann. Du kan fortfarande ändra utvecklingen från katastrof till framgång.

Välkommen till Uppsala och Celsiusskolan för ytterligare diskussioner. Vi har lyckats!


Mohamad Hassan, kommunalråd i Uppsala. Politisk initiativtagare till Sveriges största idrottsgymnasium


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.