Då vet vi – Åkesson sviker löntagarna

Statsministern svarar SD om politiken för vanliga arbetare

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Jimmie Åkessons svar på min debattartikel är inget annat än en bekräftelse. SD står inte på löntagarnas sida. Det är bra att det nu klargjorts innan vallokalerna stänger, skriver Stefan Löfven.
Foto: LOTTE FERNVALL, TT
Jimmie Åkessons svar på min debattartikel är inget annat än en bekräftelse. SD står inte på löntagarnas sida. Det är bra att det nu klargjorts innan vallokalerna stänger, skriver Stefan Löfven.

SLUTREPLIK. Jag redogjorde i en debattartikel för hur Sverigedemokraterna gång på gång röstat mot löntagarnas intressen i Europaparlamentet.

Jimmie Åkesson försöker inte ens bortförklara detta i sitt svar. I stället går han till frontalangrepp mot den sociala pelare som alla medlemsländer i EU har undertecknat, som innebär just att länderna ska verka för bättre villkor på arbetsmarknaden för löntagare.

Hade det inte varit för att han framför ett antal felaktigheter om vad den sociala pelaren innebär hade svaret kunnat tala för sig själv. Sverigedemokraterna är inte, och har aldrig varit, intresserade av att försvara löntagarnas intressen.

Den sociala pelaren var ett svar på flera års hårdför åtstramningspolitik som drabbat vanliga löntagare.

Om EU:s medlemsländer inte ser till att den inre marknadens fördelar också kommer vanligt folk till del riskerar vi att undergräva stödet för samarbetet.

De 20 principerna i sociala pelaren handlar till exempel om alla ska ha rätt till utbildning och omställning i arbetslivet, att kvinnor och män ska ha lika lön för likvärdigt arbete, att vi ska ha rättvisa arbetsvillkor och minska risken för lönedumpning och att det ska gå att kombinera familjeliv och arbetsliv och att alla ska ha tillgång sjukvård.

Det framgår tydligt att genomförandet av den sociala pelaren ska ske med respekt för ländernas ansvarsområden och olika förutsättningar, men att det är varje lands ansvar att förbättra tillvaron för sina medborgare.

Varken Jimmie Åkesson eller någon annan behöver alltså oroa sig för att det skulle innebära en ambitionssänkning eller förlorad kontroll.

Det innebär inte heller några kostnader för Sverige, utan tvärtom blir det kostsamt för Sverige när andra länder har sämre villkor än vi.

Det Jimmie Åkesson och många andra på högerkanten i politiken inte förstår är att när ett land frångår det sociala ansvaret för sina medborgare så blir det hela Europas sociala problem.

Vi ser det dagligen på svenska gator och torg när tiggare från andra EU-länder ber om våra mynt. Vi ser det på svenska byggen när byggarbetare från andra länder arbetar till lägre löner och sämre villkor. Vi ser det på våra vägar när utländska chaufförer tvingas köra dag och natt med alldeles för korta pauser, både för sitt eget och andra trafikanters bästa.

Jimmie Åkessons svar på min debattartikel är inget annat än en bekräftelse. Sverigedemokraterna står inte på löntagarnas sida. Det är bra att det nu klargjorts innan vallokalerna stänger.


Stefan Löfven, partiledare och statsminister (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en slutreplik. Läs hela debatten här:

Publicerad:

LÄS VIDARE