Jerlmyr, din politik går ut på att öka klyftorna

Replik från Elvir Kazinic (S) i Rinkeby-Kista om kostnadsutjämningen till Anna König Jerlmyr

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Anna König Jerlmyr anklagar regeringen för att ställa land mot stad och skapa polarisering genom sitt förlag om ny kostnadsutjämning. Jag har sällan läst en sådan verklighetsfrånvänd text. Hela Anna König Jerlmyrs politik går nämligen ut på att ställa olika delar av vår stad mot varandra, skriver  Elvir Kazinic (S).
Foto: Carolina Byrmo
Anna König Jerlmyr anklagar regeringen för att ställa land mot stad och skapa polarisering genom sitt förlag om ny kostnadsutjämning. Jag har sällan läst en sådan verklighetsfrånvänd text. Hela Anna König Jerlmyrs politik går nämligen ut på att ställa olika delar av vår stad mot varandra, skriver Elvir Kazinic (S).

DEBATT. Stockholms finansborgarråd, Anna König Jerlmyr, anklagar regeringen för att ställa land mot stad och skapa polarisering genom sitt förlag om ny kostnadsutjämning. Jag måste erkänna att jag sällan läst en sådan verklighetsfrånvänd text.

Hela Anna König Jerlmyrs politik går nämligen ut på att ställa olika delar av vår stad mot varandra. Att öka klyftor i Stockholm. Att inte ge alla stockholmare samma möjlighet. Vi som bor i stadens förorter ser detta. Det är vår verklighet. Och jag kan inte tolka det på annat sätt än att hon nu försöker flytta fokus från den utvecklingen genom att hoppa på regeringen.

Moderaterna i Stockholm tog makten med hjälp av Miljöpartiet. Snabbt genomförde man en skattesänkning. Denna skulle betalas. Vi vet nu hur. Man drar in på våra bibliotek, senast det Internationella biblioteket som är så viktigt för många som pratar flera språk. Man tog bort pengar från Kulturskolan, så att många barn inte längre kan gå där.

För rika familjer som bor i innerstaden är detta säkert inget problem. Man kan betala för privata alternativ. Men för många andra, som inte har lika mycket pengar, gör detta stor skillnad. Man tog också bort pengar som ska gå till barn och ungas fritid. Hela 66 miljoner kronor togs därifrån för att täcka upp för skattesänkningen.

Man beslutade om att sälja ut hyresrätter. Många av oss är nu oroliga för vad som ska med våra boenden, förra gången ni styrde sålde ni 26 000 lägenheter. Det blev inte den mirakellösning ni lovade då. Vad händer med oss som inte har råd att köpa? König Jerlmyrs parti driver skattesänkningar och avdrag för rika stockholmare. Du driver på för mer subventioner till städning åt en välbeställd medelklass i deras egna hem.

Men du säger att det inte finns pengar för ungas fritidsaktiviteter. Samhället ska betala för människor som vill renovera sitt kök vartannat år, men har samtidigt inte råd att anställa fler fältare som kan prata med våra ungdomar som är på glid. När fattiga människor får hjälp av staten kallar du det föraktfullt för bidrag – mellan raderna slapphet – men när personer i de övre inkomstskicken ska få städning och nya kök, kallas det avdrag.

Detta om något är polariserande politik. Det ställer olika delar av staden mot varandra. Tyvärr ser vi effekterna av din politik. Våldet ökar. Utanförskapet stiger. Allt fler får svårare att ge sina ungar en meningsfull fritid.

Vi ser vad du gör med vår stad. Sluta skylla ifrån dig.


Elvir Kazinic, vice odförande, Rinkeby-Kista Stadsdelsnämnden (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här

Publicerad:

LÄS VIDARE