Du har fel, det handlar inte om beroende

Replik från forskare på KI om antidepressiva medel

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2020-01-25 | Publicerad 2020-01-15

Redan på grundkursen i beroendemedicin lär vi ut att det finns mängder av läkemedel som kan ge utsättningssymtom, men att detta inte innebär att de ger beroende, skriver Joar Guterstam och Mikael Tiger.

REPLIK. Vårdcentralsläkaren André Marx hävdar att vanliga antidepressiva medel, så kallade SSRI, är beroendeframkallande.

Han hänvisar till en rad källor som ytligt sett kan verka övertygande, men i själva verket ger en starkt snedvriden bild av kunskapsläget.

Att bemöta alla fel och tveksamheter i Marx artikel skulle kräva alldeles för mycket utrymme, men ett grundläggande problem är att han inte gör någon distinktion mellan utsättningssymtom och beroende.

Redan på grundkursen i beroendemedicin lär vi ut att det finns mängder av läkemedel som kan ge utsättningssymtom (exempelvis medel mot högt blodtryck och eksem), men att detta inte innebär att de ger beroende.

Beroende kännetecknas nämligen av sådant som kontrollförlust, drogsug, alltmer riskfyllt drogintag och att droganvändningen går ut över sociala relationer och andra viktiga aktiviteter i livet. Beroendeframkallande medel ger snabba belönande effekter och förekommer flitigt på svarta marknaden.

Många av dessa medel har också en delvis gemensam verkningsmekanism, med aktivering av hjärnans dopaminsystem.

Det är uppenbart att SSRI inte alls fungerar på det här sättet: den som betvivlar detta kan gå till närmsta öppna drogmarknad i en storstad och fråga runt efter att få köpa en ask med antidepressiva medel.

Exakt hur stor andel som drabbas av utsättningsbesvär från SSRI vet vi inte och de siffror Marx nämner bör tas med en nypa salt, då de baseras på enkätundersökningar, där man i stor utsträckning vänt sig till personer som identifierar sig som drabbade av sådana besvär.

I randomiserade och placebo-kontrollerade studier är förekomsten av utsättningssymtom efter antidepressiv medicinering lägre, och det finns också en nocebo-effekt, där även personer som slutar med placebo-piller kan få utsättningsbesvär.

Att påpeka de här sakerna är inte utslag av korruption eller bisarrt godtycke som Marx antyder, det är tvärtom rena självklarheter för alla oss som arbetar med psykiatri eller beroendevård.

En del patienter får plågsamma utsättningssymptom och bör naturligtvis få stöd i att hantera dem. Men det är vilseledande att som läkare hävda att SSRI är beroendeframkallande.


Joar Guterstam
Mikael Tiger
Psykiatrer och forskare, Karolinska Institutet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Texten är en replik. Läs hela debatten här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Följ ämnen i artikeln