Nytt regelverk behövs för deltidsbrandmän

Debattören: Behövs ändring i arbetslöshetsersättning

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-08-09

Genom att ändra arbetslöshetsersättningsreglerna för deltidsbrandmän kan svensk räddningstjänst få en bättre beredskap om branden slår till. Nu måste regeringen agera, skriver debattören.

DEBATT. Det är en ovanlig svensk högsommar. Coronapandemin slår till med kraft mot hela det svenska samhället.

Många har till följd av virusets förödande konsekvenser på svensk ekonomi blivit av med sina arbeten, och många fler jobb står i farozonen.

Allt fler förlitar sig på arbetslöshetsersättning för att klara sitt uppehälle. Pandemin har blottat arbetslöshetsförsäkringens byråkrati och luckor.

Det gäller bland annat personer som på sidan av sin huvudanställning är deltidsbrandmän. De riskerar att gå miste om ersättning när de förlorar sina huvudanställningar eftersom ersättningen reduceras på grund av den inkomst som brandmannatjänsten ger.

Arvodet för att vara deltidsbrandman är 27 kronor i timmen, vilket knappast är tillräckligt att försörja sig på. 57 procent av räddningstjänsterna befarar att deltidsbrandmän nu kommer säga upp sig, enligt en enkät från Sveriges kommuner och regioner (SKR).

Sverige har närmare 16 000 brandmän, varav nästan 11 000 är deltidsbrandmän. Att deltidsbrandmän säger upp sig av rent ekonomiska skäl riskerar att lämna svensk beredskap och räddningstjänst kraftigt underbemannad, i en säsong när risken för skogsbränder är som störst. Enligt SKR kan räddningstjänster förlora upp till en tredjedel av sin personalstyrka och bemanningsläget riskerar att bli akut under sommaren och i höst.

Redan i dag finns stora vakanser för brandmän runt om i vårt avlånga land.

SKR har därför, tillsammans med fackförbunden Vision, Kommunal och Brandmännens riksförbund, bett regeringen om en lagändring för att deltidsbrandmän ska kunna fortsätta sitt extraarbete även om de förlorar sina huvudanställningar utan att arbetslöshetsersättningen ska minska allt för mycket.

Enligt arbetsmarknadsminister Eva Nordmark saknas förutsättningar att genomföra lagändringar för att hantera frågan under sommaren. Men SKR och fackförbunden bad om lagändringen redan den 19 maj.

Knappt en månad senare kommenterade inrikesminister Mikael Damberg att ”regeringen kommer titta på frågan”. Den 22 juni debatterade jag arbetslöshetsersättningens regelverk och hur det påverkar deltidsbrandmännen med Mikael Damberg i riksdagen. Damberg hänvisade frågan om personalförsörjning till kommunerna eftersom de har ansvaret för räddningstjänsten men att regeringen är ”beredda att titta på insatser som kan göras på kort sikt”.

Den socialdemokratiskt ledda regeringen är passiv när kriser slår till mot Sverige. Vi såg det med migrationskrisen 2015, skogsbränderna 2018, och inte minst nu.

Moderaterna har upprepande gånger fått driva regeringen framför sig för att vidta nödvändiga åtgärder för att i den utsträckning som går rädda svenska jobb och ekonomi. Det är inte sommaren som hindrar regeringen från att lägga fram ett förslag om ändrad lagstiftning för deltidsbrandmännens arbetslöshetsersättning - det är ovilja.

Moderaterna inser det uppenbara värde som deltidsbrandmännen innebär för svensk räddningstjänst, inte minst när risken för bränder är som störst. Deras insatser för Sverige bör belönas, inte bestraffas. Det är naturligtvis helt orimligt att deltidsbrandmän tvingas säga upp sig av ekonomiska skäl.

Regeringen måste sluta reagera och i stället börja proaktivt agera. Att ändra arbetslöshetsersättningens regelverk för deltidsbrandmän är ett första steg för att på kort sikt säkerställa att svensk räddningstjänst har den beredskap som krävs om branden slår till.


Alexandra Anstrell, riksdagsledamot i Stockholms län och ledamot i Försvarsutskottet (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.