Kristersson, håll ditt löfte till hbtqi-Sverige

Hbt-liberaler: Tystnaden ekar från Rosenbad

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-05-30

Trots statsminister Ulf Kristerssons löften har den första skarpa hbtqi-frågan nu legat på regeringens bord under ett antal månader utan att någonting har hänt. Det är dags nu, skriver Hbt-liberalerna.

DEBATT. ”I Sverige har alla rätt att vara den man är, och älska vem man vill. Regeringen står upp för hbtqi-personers rättigheter, oavsett vem som hittar sätt att inskränka eller kränka dem.”

Så sade statsminister Ulf Kristersson i sin första regeringsförklaring i höstas. Under hans tal under Almedalsveckan ifjol lyfte han Liberalernas historiska kamp för hbtqi-rättigheter som en viktig resurs i hans tilltänkta regering.

 

Regeringen Kristersson har sedan dess tillträtt och den första skarpa hbtqi-frågan har nu legat på regeringens bord under ett antal månader utan att någonting har hänt.

Den 21 februari var det planerat att regeringen och sjukvårdsminister Acko Ankarberg (KD) skulle presentera en proposition om en ny könstillhörighetslagstiftning.

Sedan dess ekar tystnaden från Rosenbad för en frihetstörstande, i antal begränsad grupp individer.

 

Den nuvarande lagstiftningen är mycket gammal och utdaterad. En ny lag har utretts i snart 15 års tid.

Många transpersoner lever i dag inte fria liv, vilket leder till försämrad psykisk ohälsa. Varannan ung transperson har någon gång övervägt att ta sitt liv.

I dag är det samma processer för att ändra kön juridiskt som att genomgå underlivskirurgi. Dagens lagstiftning tvingar människor till medicinska utredningar och ingrepp för att få ändra kön i folkbokföringen.

I många andra länder har man skilt dessa två processer åt så att en ändring av kön juridiskt baseras på personens självupplevda könstillhörighet och att underlivskirurgi baseras på en medicinsk bedömning.

 

Att som svensk medborgare på 2020-talet själv ha möjlighet att välja vilket kön som ska stå i folkbokföringen borde vara en självklar reform för varje parti som vill stå upp för människors frihet.

Under Stockholm Pride i fjol var det därför heller inte så överraskande att Ulf Kristersson tydligt sa att han ville se en förändring av just denna lag.

 

HBT-liberaler och Liberalerna har länge stått upp för denna grupp individer.

På Liberalernas föregående landsmöte fattades en rad ytterligare viktiga beslut för att stärka rättigheterna för transpersoner. Det handlade bland annat om att införa ett grundlagsskydd mot diskriminering på grund av könsidentitet/könsuttryck och att se till att uppföljningen av de jämställdhetspolitiska ska bli transinkluderande.

 

Sverige halkar nu efter ganska snabbt när det kommer till hbtqi-rättigheter i västvärlden.

Tidigare vände sig världsledare mot oss för att titta på Sverige som ett föregångsland. Nu blir vi omsprungna av flera grannländer som presenterat ny könstillhörighetslagstiftning med självbestämmande. Finland kan. Norge kan. Danmark kan. Spanien kan.

På måndag inleds Sveriges näst största pridefestival, West pride. Frågan är nu enkel: Kan regeringen Kristersson eller kan den det inte?


Carl Otto Engberg, förbundsordförande, Hbt-liberaler 
Maria Jern, förste vice ordförande, Hbt-liberaler 
Jesper Svensson, andre vice ordförande, Hbt-liberaler 
Anne-Marie Ekström, Hbt-liberaler 
Richard Brodd, Hbt-liberaler 
Robin Nilsen, Hbt-liberaler 
Dusjan Mijovski, Hbt-liberaler 
John Thornander, Hbt-liberaler 
Ulrica Solver-Gustavsson, Hbt-liberaler


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen i artikeln