Dina väljare vill inte ha vinsterna i skolan, Lööf

Åsa Fahlén: 8 av 10 C-väljare anser att friskolor inte ska kunna ta ut vinst

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2021-09-24 | Publicerad 2021-09-22

Vår nya undersökning visar att Lärarnas riksförbund och centerväljarna verkar vara överens. Vi är på intet sätt motståndare till friskolor som sådana, men den eventuella vinsten som uppstår ska återinvesteras i skolan, skriver Åsa Fahlén.

DEBATT. I dagarna samlas Centerpartiet till partistämma. Bland förslagen som ska diskuteras finns flera som handlar om skola, bland annat motioner om att vinster inte ska lämna skolan utan återinvesteras i verksamheten.

Att det finns röster inom centerrörelsen som anser att det är dags för en ny skolpolitik inom viktiga systemfrågor är inte bara glädjande, det går dessutom helt i linje med partiets väljare.

Vi kan i dag avslöja att i en helt ny väljarundersökning, som Lärarnas riksförbund publicerar senare under hösten, framkommer det att Centerpartiets egna väljare är oerhört skeptiska till vinster i skolan.

Det är undersökningsföretaget Exquiro Market Research som genomfört Lärarnas Riksförbunds väljarundersökning bland 5 500 slumpmässigt utvalda i åldern 18–74 år. 2 581 svarade vilket motsvarar en svarsfrekvens om cirka 47 procent.

Undersökningen visar att bland Centerns sympatisörer är det så många som åtta av tio som anser att friskolor inte ska kunna ta ut vinst. Det är en anmärkningsvärd ökning i jämförelse med undersökningen som Lärarnas riksförbund gjorde inför valet 2018, då motsvarande andel låg på 60 procent.

Ett avgörande steg för att skapa en mer likvärdig skola handlar om att våga ta itu med frågan om vinster i skolan. Inte i något annat land i världen finns det ett system där skattebetalarnas pengar, som är menade till barns och ungas utbildning, hamnar i aktieägarnas fickor.

Det ska inte vara en drivkraft i sig att spara på kostnader i form av sänkt kvalitet eller färre legitimerade lärare, för att verksamheten ska kunna ge vinstutdelning.  

Trots att frågan om vinster i välfärden officiellt inte legat på regeringens bord, har debatten varit intensiv. I skuggan av coronapandemin kommer vi sannolikt att minnas det här året som den tid när friskoledebatten svängde och tog helt ny fart, när även röster som förespråkar valfrihet börjar se det som inte fungerar i dagens system.

Troligtvis är det den debatten som kan spåras i väljaropinionen.

Att ha örat mot marken och lyssna på väljarna är oftast ett vinnande koncept när man ska utforma sin politik. Så även i skolfrågan.

Och de centerpartistiska väljarna är i vår undersökning tydliga, möjligheten för de som driver fristående skolor att plocka ut skattepengar som vinst, behöver omprövas för att vara i takt med vad de egna väljarna tycker.

Lärarnas riksförbund och centerväljarna verkar vara överens.

Vi är på intet sätt motståndare till friskolor som sådana, men det eventuella ekonomiska överskott som uppstår i skolan ska också återinvesteras i skolan.

Det är inte en höger- eller vänsterfråga, det handlar om att säkra att skattepengar går till det de är avsedda till, högkvalitativ utbildning för eleverna, goda arbetsvillkor för lärarna och en likvärdig skola där skolans kompensatoriska uppdrag fungerar.

Det är en skola som alla tjänar på.

Vi hoppas att de centerpartistiska stämmoombuden som i helgen ska diskutera frågorna gör det med skolans, lärarnas och elevernas bästa för ögonen.

Centerpartiet har den senaste tiden visat att de är ett konstruktivt parti som vågar utmana tidigare föreställningar och ta steg framåt. När det som händer i verkligheten trumfar de ideologiska kartorna, som visar sig stämma allt sämre med skollandskapets faktiska utseende, då behöver alla partier våga ompröva kartan.

Vår förhoppning är att partiet nu lyssnar till vad de egna väljarna tycker och på allvar vågar diskutera frågan om vinstbegränsningar.


Åsa Fahlén, förbundsordförande Lärarnas riksförbund


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.