Att C ger SD inflytande är obegripligt för oss

MP:s språkrör: Här går vår gräns – vi administrerar inte Åkessons budget

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

När Centerpartiet aktivt lade ner sina röster valde de att ge SD det inflytande de så länge sökt. Det är för oss obegripligt att det är just C som ger dem det, skriver Märta Stenevi och Per Bolund.
När Centerpartiet aktivt lade ner sina röster valde de att ge SD det inflytande de så länge sökt. Det är för oss obegripligt att det är just C som ger dem det, skriver Märta Stenevi och Per Bolund.

DEBATT. Det är inte Miljöpartiets uppgift att genomföra andra partiers politik. Vi kan inte vara med och genomföra politik som ökar utsläppen, och vi har lovat våra väljare att aldrig bidra till att ge Sverigedemokraterna inflytande över svensk politik.

Vi lämnar därför nu regeringen och går i opposition.

Onsdagen den 24 november var en historisk dag. Vi fick vara med i kammaren när Sveriges första kvinnliga statsminister valdes. Det var en viktig milstolpe för varje flicka och kvinna i landet – det finns inte längre någon gräns för hur långt en flicka kan gå.

Men det var också en historisk dag av andra skäl. I onsdags valde Centerpartiet att släppa fram en rödgrön regering. Några timmar senare valde man att släppa fram en blåbrun budget. 

För första gången i Sveriges historia har riksdagen klubbat en budgetreservation som förhandlats fram av ett högerextremt parti. 

Miljöpartiet kommer alltid vara beredda att förhandla och kompromissa, hitta samarbeten och koalitioner för driva vår gröna politik. I över sju år har vi suttit i regering och gjort just det.

Men det är inte Miljöpartiets uppgift att administrera Sverigedemokraternas politik. 

Den budget som släpptes fram ökar klyftorna och slaktar satsningen till skydd av fjällskogen och annan värdefull natur. Pengar som skulle gått till biståndet läggs på återvandring, och mitt i en brinnande klimatkris är det en budget som ökar utsläppen i stället för att minska dem. Det här är inte vår politik.

Vi är miljöpartister för att driva igenom vår egen gröna politik, för klimat och rättvisa. Vi är inte miljöpartister för att genomföra andras politik.

Vi visste redan i somras att det kunde bli väldigt svårt att få igenom vår budget i höst – men vi har lagt ner mycket arbete på att göra just det.

Vi har lagt in det som Centern har uttryckt är extra viktigt för dem. Vi har förhandlat fram bra lösningar för skogspolitiken och strandskyddet. 

Vi har också förhandlat med Vänsterpartiet om en reform utanför budgeten för att ge 700 000 pensionärer upp till 1 000 kr mer i fickan, i månaden.

På grund av detta valde Centern att ge budgetmakten till Sverigedemokraterna – trots att de själva driver samma politik.

Vi förstår det inte. 

Centerpartiet har ett ansvar för valet att ge SD inflytande över svensk politik. Och det är vad de gjorde i veckan.

När Centerpartiet aktivt lade ner sina röster valde de att ge Sverigedemokraterna det inflytande de så länge sökt. Det är för oss obegripligt att det är just Centerpartiet som ger dem det inflytandet.

Det är inte Miljöpartiets uppgift att genomföra andra partiers politik. Vi kommer inte regera på en budgetreservation vi inte varit med och förhandlat.

Vi lämnar därför regeringen och går i opposition. I opposition kommer vi söka samarbete med de partier som precis som vi vill stoppa effekterna av den här huvudlösa budgeten.

Vårt arbete för att rädda klimatet och skapa ett rättvist samhälle upphör aldrig, men det kommer nu ske i opposition i stället.

Det är stort beslut. Men det är också väldigt enkelt. Vi kommer inte vara administratörer åt Jimmie Åkesson. 


Märta Stenevi, språkrör för Miljöpartiet
Per Bolund, språkrör för Miljöpartiet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE