Förlossningskrisen kan lösas om politikerna vill

Sveriges Kvinnolobby: Vi kräver öronmärkt och permanent finansiering

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2021-07-09 | Publicerad 2021-07-08

Det som pågår inom förlossningsvården är ovärdigt ett välfärdsland som Sverige, skriver Clara Berglund, generalsekreterare för Sveriges Kvinnolobby

DEBATT. Just nu pågår en kris i förlossningsvården runt om i landet. I Göteborg skickas förstföderskor på Östra sjukhusets BB hem sex timmar efter att bebisen kommit och Vårdförbundet larmar om att barnmorskor gråter av trötthet.

För kvinnor som bor i Västerbottens inland uteblir förlossningsvården helt då BB i Lycksele tvingas stänga. För föderskor i Tärnaby innebär detta en nära fördubblad restid till förlossningen, nästan fem timmar till BB i Umeå.

I Stockholm skär regionen ned på Södersjukhusets BB trots ett redan ansträngt läge och starka protester från allmänhet och personal.

Att kvinnor föder barn på sommaren är ingen överraskning. Eftersom kvinnor är gravida i nio månader har regionerna dessutom, jämfört med vården i övrigt, ovanligt goda förutsättningar att säkerställa plats på en förlossningsavdelning när tiden närmar sig. Att så inte sker måste betraktas som ett välfärdshaveri.

Orsaken till platsbristen på BB-kliniker runt om i landet är att förlossningsvården fortfarande tillåts vara underfinansierad, vilket leder till underbemanning och ohållbara arbetsvillkor för barnmorskor.

På grund av de dåliga villkoren vänder sig många utbildade barnmorskor till andra delar av vården, och många väljer att arbeta deltid för att orka med. Enligt Socialstyrelsen hade 18 av 21 regioner brist på barnmorskor 2020, och bristen väntas fortgå till år 2035.

Den underfinansierade förlossningsvården drabbar gravida och födande kvinnor genom ökad oro och rädsla, och medför även en ökad risk för förlossningsskador. Enligt Inspektionen för vård och omsorg är hög arbetsbelastning en återkommande orsak till skador i samband med förlossning.

Det som pågår inom förlossningsvården är ovärdigt ett välfärdsland som Sverige. Att föda barn är för många kvinnor den mest omvälvande stunden i livet. En livsavgörande situation då vården måste kunna erbjuda bemanning, utrustning, kompetens och ett lugnt och värdigt bemötande.

Att personalbristen inom förlossningsvården varje år skapar kaos under sommarmånaderna är inte acceptabelt. Det finns alla möjligheter för regionerna att säkerställa en trygg förlossning för kvinnor och drägliga villkor för vårdpersonalen och svaret stavas: ökade resurser.

Sveriges Kvinnolobby startar nu ett upprop i form av en namninsamling och kräver öronmärkt och permanent finansiering av fler barnmorskor och höjda löner. En barnmorska per födande bör vara en utgångspunkt för finansieringen av förlossningsvården och bemanningen måste ta höjd för att kunna klara av toppar av olika slag utan att verksamheten påverkas.

Vi förväntar oss att regeringen tillsammans med regionerna skyndsamt säkerställer ökad och långsiktig finansiering för att garantera barnmorskor goda arbetsvillkor och förutsättningar att kunna ge födande kvinnor den vård de har rätt till.

Svältåren för förlossningsvården måste få ett slut.
Clara Berglund, generalsekreterare för Sveriges Kvinnolobby


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.