Hundarna lider – sätt press på uppfödarna

Djurskyddet Sverige: Avelsorganisationerna stoppar inte systematiska brott mot lagen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-11-28

Trots en tydlig avelslagstiftning fortsätter aveln på hundar som lider. Det är ett systematiskt brott mot den svenska lagen som tillåts fortgå. Men mest av allt är det ett svek mot hundarna, skriver Åsa Hagelstedt, Emma Brunberg och Johan Beck-Friis. På bilden syns en cavalier king charles spaniel på en hundutställning i USA.

DEBATT. Nyligen kom en uppmärksammad dom i Norge. Den fastställde att avel på cavalier king charles spaniel inte är förenligt med den norska djurskyddslagen på grund av rasens hälsoläge.

Det finns ingenting som tyder på att hälsoläget för denna ljuvliga hundras är bättre i Sverige och även den svenska djurskyddslagstiftningen slår fast att ”det är förbjudet att utföra avel med sådan inriktning att den kan medföra lidande för föräldradjuret eller avkomman”.

Lagstiftningen kan till och med anses vara ännu striktare i Sverige då även Jordbruksverket har tydliga föreskrifter.

Trots en tydlig avelslagstiftning fortsätter aveln på hundar som lider på grund av människans önskan om specifika utseenden och föreställningar om vad som är gulligt.

Detta anser vi är ett systematiskt brott mot den svenska djurskyddslagstiftningen, som tillåts fortgå. Men mest av allt är det ett svek mot hundarna.

Cavalieren är bara ett av många exempel på ett avelsarbete där människans önskan om ett specifikt utseende har gett katastrofala följder för hundarnas välmående.

Den här lilla sällskapshunden har genom avel fått en huvudform som gör att den får neurologiska sjukdomar som kan ge kraftiga smärtor.

Det kanske mest välkända exemplet på hur människans föreställning om hur vissa raser ska se ut har lett till en hälsokatastrof är de brachycefala, eller trubbnosiga, hundarna. Många av dessa raser lider av ett stort antal allvarliga hälsoproblem, men det tydligaste är kanske andningsproblemen.

Forskare och veterinärer larmar gång på gång om hälsoläget för de trubbnosiga hundarna, ändå görs långt ifrån tillräckligt för att vända situationen.

Så sent som förra året vann några engelska bulldoggar fina utmärkelser på svenska hundutställningar, samtidigt som ägarna hade fått ett avelsförbud av Länsstyrelsen då hundarna ansågs ha stora ärftliga hälsoproblem på grund av sitt utseende.

Avelsorganisationerna, hunduppfödarna och utställningsdomarna i Sverige har ett stort ansvar, men de har inte ensamt ansvar.

Myndigheterna måste sluta lita till att intresseorganisationer ska se till att lagen följs och i stället själva börja kontrollera hunduppfödarnas verksamhet. Och för detta behöver de resurser.

Även veterinärerna har i dag en anmälningsplikt för misstänkta brott mot djurskyddslagen och fler veterinärer behöver anmäla uppfödare som de misstänker bedriver en olaglig avel. Idag sker det nästan aldrig.

Det här är inget nytt problem som vi plötsligt står inför. Vi djurskyddsorganisationer och veterinärkåren har gång på gång larmat om extremavelns inverkan på hundarnas välfärd och nu får det räcka.

Inga fler valpar ska riskera att födas in i lidande, utan det här behöver lösas och djurskyddslagen ska följas. Omedelbart.


Åsa Hagelstedt, generalsekreretare Djurskyddet Sverige
Emma Brunberg, sakkunnig, agr. dr, Djurskyddet Sverige
Johan Beck-Friis, sakkunnig, leg. veterinär Djurskyddet Sverige


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen i artikeln