Ditt elsvek hotar idrotten, Busch

Politiker i Stockholm, Göteborg och Malmö: Sim- och idrottshallar kan tvingas stänga

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-01-18

Nu riskerar regeringens senfärdighet i elfrågan att leda till nedstängningar av sim- och idrottshallar i flera av landets kommuner, skriver S-politiker från Stockholm, Göteborg och Malmö.

DEBATTEN. Regeringspartierna vann valet med hjälp av Sverigedemokraterna på vad som nu visat sig vara löften som inte kunde hållas. Bland annat skulle ett högkostnadsskydd för höga elpriser vara på plats den 1 november 2022.

Nu riskerar regeringens senfärdighet i elfrågan att leda till nedstängningar av sim- och idrottshallar i flera av landets kommuner.

När den nya regeringen presenterade sin budget blev besvikelsen inom idrottsrörelsen stor. Den nya budgeten innebär att det ekonomiska stödet till idrotten sänks med runt 12 procent.

Dessutom gör regeringen ingenting för att lösa idrottsrörelsens allra största utmaning: bristen på idrottsanläggningar.

Nu tornar ännu ett problem upp sig. Det saknas tydliga besked om hur kommunerna kommer kunna ta del av det utlovade elstödet, hur mycket som kommer att betalas ut, för vilken period och från när.

Regeringens otydlighet innebär en stor osäkerhet för idrotten.

Simhallar, ishallar och idrottshallar förbrukar mycket energi. Trots effektiviseringsåtgärder som exempelvis sänkt vattentemperatur och begränsade öppettider för bastur riskerar kostnaderna att bli mycket stora.

Svenska kommuner står med samma rekordhöga elräkningar som hushåll och företag. Minusgraderna har tickat nedåt i flera delar av landet.

Om elstödet inte kommer på plats i tid eller betalas ut på ett sådant sätt att pengarna kan användas till idrotten detta år riskerar många verksamheter att drabbas hårt och tvingas till besparingsåtgärder.

I våra stora och tätbefolkade städer kan det bland annat innebära att is- och simhallar riskerar att stängas under en period för att spara el. Hur regeringens senfärdighet riskerar att drabba mindre kommuner med sämre förutsättningar kan vi bara föreställa oss.

Det här är besparingsåtgärder som vore förödande för idrotten, folkhälsan och framförallt barn och unga.

Flera delar av idrotten kämpar fortfarande med återhämtningen efter två svåra pandemiår. Rörelse och fysisk aktivitet är avgörande för människors hälsa och välmående. Idrotten ger barn och unga en meningsfull fritid och minnesvärda lov. Det är värden som är särskilt viktiga nu när barnfamiljer står inför tuffa ekonomiska tider.

Ett stöd för att klara de höga energipriserna behövs nu och i hela landet. Det behöver vara förutsägbart och omfatta även vintermånaderna.

Nonchalansen som Tidölaget uppvisar genom sin slappa hantering av elstödsfrågan är häpnadsväckande. Efter flera brutna löften är det förstås svårt att lita på något som regeringen och Sverigedemokraterna säger, men Sveriges kommuner behöver svar.

Vi vill ställa frågan direkt till energiminister Ebba Busch: Vilken idrottsverksamhet ska dras ned på först om stödet till kommunerna är otillräckligt eller inte kommer i tid?


Maria-Elsa Salvo, ordförande i idrottsnämnden i Stockholms stad (S)
Staffan Lindström, vice ordförande i idrotts- och föreningsnämnden i Göteborgs stad (S)
Sanna Axelsson, ordförande i fritidsnämnden i Malmö stad (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.