Debatt

Rösta på vår budget om ni menar allvar, V

SD: Tillsammans kan vi avskaffa delade turer, Dadgostar

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Menar Vänsterpartiet allvar med att på riktigt förbättra villkoren för pensionärer, personal inom offentlig sektor och arbetslösa? Då bör de överväga att rösta på vår alternativa budget, skriver Jimmie Åkesson och Linda Lindberg.
Menar Vänsterpartiet allvar med att på riktigt förbättra villkoren för pensionärer, personal inom offentlig sektor och arbetslösa? Då bör de överväga att rösta på vår alternativa budget, skriver Jimmie Åkesson och Linda Lindberg.

DEBATT

DEBATT. I tisdags kunde Sverigedemokraterna, tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna, presentera ett gemensamt budgetalternativ.

Det har föregåtts av tuffa förhandlingar våra partier emellan, men överlag har vi haft god samsyn kring vilka prioriteringar som behöver göras för att få Sverige i en bättre riktning.

Vår ambition inför arbetet med budgeten har varit att prioritera verkliga problem i människors vardag. Resultatet är med andra ord en budget som skiljer sig markant från regeringens.

Utöver omfattande satsningar för att minska asylinvandringen till Sverige till absoluta miniminivåer gör vi även betydande satsningar för att stärka Sveriges rättsväsende och återupprätta lag och ordning.

Utanförskapet är ett annat viktigt område, där vi har som ambition att göra det enklare för människor i långtidsarbetslöshet att komma ut i arbetslivet och kunna bli självförsörjande.

För regeringens del har de nu en svår uppgift framför sig.

För att kunna säkerställa stöd för sin egen budget kommer de behöva komma överens med både Centerpartiet och Vänsterpartiet; två partier som i många avseenden är att betrakta som varandras motsatser.

Skulle regeringen dock mot all förmodan lyckas med detta kommer resultatet sannolikt bli ytterligare en undermålig pyttipanna-budget utan vare sig röd tråd eller framtidsvision.

Det låsta läge som regeringen nu befinner sig i är bara ytterligare ett steg i en lång rad politiska misslyckanden vi sett de senaste åren.

Tidigare i år kunde som bekant Vänsterpartiet under en presskonferens meddela att de saknade förtroende för regeringen, och att de därför avsåg rikta ett misstroende mot Stefan Löfven.

Detta med anledning av regeringens löfte om att införa fri hyressättning i nyproducerade lägenheter, vilket Nooshi Dadgostar menade vore en ”nedmontering av det svenska folkhemmet”.

Det var många av oss som både förvånades och imponerades av Vänsterpartiets principfasthet.

Om denna hållning verkligen var genuin kommer Vänsterpartiet således sannolikt ha svårt att gå med på ett samarbete med Centerpartiet.

Men det finns andra alternativ för Dadgostar och hennes parti.

Sverigedemokraterna har under lång tid haft den uttalade ambitionen att vara det ”sociala samvetet” i ett framtida samarbete med andra konservativa partier.

Det innebär att vårt parti kommer lägga stor vikt på att Sverige ska ha en stark välfärd och att vi kommer vara en garant för en regering som inte drar för långt åt höger.

I förhandlingarna om vår gemensamma budget har vi därför tryckt hårt på genomförandet av omfattande och viktiga satsningar på välfärden.

Pensionärernas ekonomiska situation har länge varit en av våra viktigaste prioriteringar, och därför genomför vi bland annat en sänkning av pensionärsskatten och ett höjt bostadstillägg för pensionärer, vilket kommer göra en betydande skillnad för framför allt äldre kvinnor.

En annan viktig välfärdssatsning är att vi under 2022 låser fast den höjning av A-kassan som temporärt genomfördes under pandemin.

Men den kanske viktigaste åtgärden för många kvinnor – vilka i högre utsträckning än män arbetar inom offentlig sektor – är den om ofrivilligt delade turer inom omsorgen.

Delade turer innebär att en anställds schemalagda arbetstid har delats upp och förlagts till flera, ej sammanhängande, tidsperioder under dygnet. Det kan till exempel innebära att man arbetar mellan 07.00 och 11.00, och sedan åter mellan 16.30 och 22.00.

Det här är en företeelse som är mycket påfrestande för den enskilde, inte minst om det sker under längre tid. Det ökar risken för både psykisk och fysisk ohälsa, och innebär dessutom stora begränsningar i den egna tillvaron.

Under sin nyliga kongress lovade Socialdemokraterna inför nästa års val att avskaffa de delade turerna. Problemet är bara att S lovade exakt samma sak inför både valet 2014 och valet 2018. Och nu står vi här, än idag, utan att något har hänt.

I vår budget väljer vi dock att sätta ned foten.

Vi avsätter medel för att kommuner ska kunna införa den så kallade Söderhamnsmodellen, där ingen anställd inom omsorgen tvingas arbeta delade turer, men där den som frivilligt väljer att arbeta sådana pass får ekonomisk ersättning för tiden mellan de två turerna.

Vi är övertygade om att samtliga av dessa välfärdsfrågor är viktiga för Vänsterpartiet och deras väljare.

Även om våra partier uppenbart har helt olika ideologiska utgångspunkter, finns här en verklig möjlighet för Vänsterpartiet att rösta igenom omfattande förbättringar för svensk välfärd och göra en betydande skillnad för många människor.

Om Vänsterpartiet menade allvar med sin tidigare rakryggade hållning och ambition om att på riktigt förbättra villkoren för pensionärer, personal inom offentlig sektor, arbetslösa och andra grupper i behov av stöd, bör de därför överväga att rösta på vår alternativa budget.

Det skulle i så fall på allvar visa att deras omtanke för vanligt folk går före prestige och det politiska spelet.


Jimmie Åkesson, partiledare (SD)
Linda Lindberg, socialpolitisk talesperson (SD)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Sverigedemokraterna

LÄS VIDARE

DEBATT Det är inte rätt väg att sänka bensinskatten

ÄMNEN I ARTIKELN

Sverigedemokraterna

Jimmie Åkesson

Nooshi Dadgostar

Vänsterpartiet

Välfärd

Pensionärer

Bostadstillägg