Lär av Texas – rätten till abort är under hot

Liberala kvinnor: Svenska politiker måste stå upp mot högerpopulisterna

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2021-09-04

När kvinnors rättigheter utmanas, både i Sverige och i världen, måste vi nu kraftsamla på nytt. Aborträtten kan aldrig tas för given. Därför ställer vi  tre krav på svenska politiker, skriver Cecilia Elving och Linnea Sandström Lange.

DEBATT. Den nya extrema abortlag som har trätt i kraft i Texas är i linje med de internationella högerpopulistiska krafter som försöker urholka aborträtten. 

Svenska politiker måste slå vakt om rätten till abort internationellt och i Sverige.

Texas nya lag innebär i princip ett totalförbud mot abort eftersom många inte ens vet om att de är gravida i vecka sex. Inga undantag ges för gravida som utsatts för våldtäkt eller incest.

Lagen innebär dessutom att vem som helst kan anmäla och stämma personer som misstänks ha hjälpt en kvinna att utföra en abort efter den nya tidsgränsen.

Med röstsiffrorna 5–4 röstade Högsta domstolen nyligen emot att blockera lagen.

”Domstolens beslut är chockerande”, skrev den liberala domaren Sonia Sotomayor som menade att ”En majoritet av domarna har valt att sticka huvudet i sanden” mot en lag som är uppenbart ”grundlagsvidrig”.

Abortlagen i Texas, och inte minst Högsta domstolens hantering av den, riskerar nu att resultera i att fler delstater går samma väg.

Begränsning av aborträtten leder inte till färre aborter utan till illegala, osäkra aborter. Varje år dör 47 000 kvinnor runt om i världen av osäkra aborter, enligt WHO.

Det är genom tillgång till preventivmedel och bra sexualupplysning som vi når färre oönskade graviditeter och aborter, precis det som konservativa och populistiska krafter runt om i världen försöker stoppa.

De säger sig vara “pro-life” men fattar beslut som leder till kvinnor och barns död.

Eftermälet från Trumps presidentskap har med rätta kommit att handla mycket om hans systematiska försök att underminera förtroendet för valresultatet med stormningen av Kapitolium som dess yttersta konsekvens.

Men vi ser nu en av konsekvenserna av att Trumps administration konsekvent underminerade kvinnors och hbtq-personers rättigheter och utsåg tre konservativa domare till Högsta domstolen.

Trump inledde sitt presidentskap med ett återinförande och utvidgande av "the global gag rule" vilket stoppade amerikanskt bistånd till organisationer som inte tar avstånd från abort.

USA drog även in stödet på 69 miljoner dollar till FN:s befolkningsfond, UNFPA, som året innan Trumps installation försåg 800 000 kvinnor världen över med preventivmedel och förhindrade uppskattningsvis 100 000 osäkra aborter årligen. 

När kvinnors rättigheter utmanas, både i Sverige och i världen, måste vi nu kraftsamla på nytt. Aborträtten kan aldrig tas för given. Därför ställer vi nu tre krav på svenska politiker för att säkerställa kvinnors rätt till abort.

  1. Sveriges regering behöver med kraft driva på internationellt för aborträtten. Målet på lång sikt ska vara att rätten till abort erkänns som en del av de mänskliga rättigheterna. 
  2. Regeringen måste se över hur en större del av biståndet kan läggas på kvinnors och flickors hälsa, och därmed rätten till abort. Kvinnor måste få göra abort så nära sina hem som möjligt.
  3. Att den nuvarande och framtida regeringar aldrig låter aborträtten urholkas i Sverige eller internationellt, genom exempelvis vårdvägran eller lagstiftning som begränsar rätten till abortvård i praktiken.

Det som nu händer i USA visar på faran av högerpopulister som vill begränsa kvinnors rättigheter. Jämställdhet har aldrig kommit gratis.

Precis 100 år efter att svenska kvinnor fick rösträtt så visar dagens politiska utveckling tydligt att vi aldrig kan sluta kämpa för våra rättigheter. Vi måste alltid stå upp för aborträtten.


Cecilia Elving, ordförande Liberala kvinnor
Linnea Sandström Lange, medlem Liberala kvinnor och tidigare anställd vid en aborträttsorganisation i USA


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.