Berätta nu vilka skatter du ska höja, Andersson

Moderaterna: Nya S-ledarens agenda innebär extrem högskattepolitik

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2021-11-09

Med mindre än ett kvar till valet måste Magdalena Andersson ta bladet från munnen och redogöra för hur S ekonomiska politik ska se ut. Människor och företagare måste få vetskap om partiets skattechock, skriver Niklas Wykman.

DEBATT. Förmögenhetsskatt, höjd skatt på företagande och fastighetsskatt. Listan på skatter som Magdalena Andersson vill höja eller införa är lång.

Alla hårt arbetande svenskar har därför anledning att oroa sig efter att hon i helgen valdes till ny partiledare i Socialdemokraterna. Nu måste Andersson berätta: Vilka skatter ska du höja och hur kommer de att drabba svenska folket?

Sverige är på många sätt ett fantastiskt land. Men vi har också stora problem. När Magdalena Andersson utsågs till finansminister för sju år sedan utlovade hon en rad åtgärder för jobb och tillväxt.

Hon lovade också att skatten inte skulle höjas för vanliga löntagare. Löftena har inte infriats. Nödvändiga reformer har uteblivit och en rad skatter har höjts.

År 2020 skulle arbetslösheten vara lägst i EU – i stället har den ökat mest. Sverige har EU:s fjärde högsta arbetslöshet. Fler människor än någonsin är långtidsarbetslösa.

När Andersson nu är vald till partiledare är det ingenting som tyder på att hon kommer att kunna vända utvecklingen.

Tvärtom – hon väljs på löftet att leda Socialdemokraterna vänsterut och höja eller införa ett stort antal skatter. Förslagen riskerar att öka arbetslösheten och sänka tillväxten.

Andersson har lagt fram ett eget program för en extrem högskattepolitik.

Förmögenhetsskatten ska återinföras. Skatten på företagande höjas. Sparande i ISK-konto kraftigt begränsas. Samtidigt ska taket i rutavdraget sänkas rejält. Ränteavdraget ska avskaffas. Banker bestraffas genom fördubblad bankskatt.

Till och med jobbskatteavdraget som ger låg- och medelinkomsttagare betydligt mer i plånboken ifrågasätts av Andersson.

Men det stannar inte där. Runt om i landet finns det inflytelserika socialdemokrater som vill gå ännu längre.

Socialdemokraterna i Stockholm, Göteborg och Skåne – ivrigt påhejade av LO – vill återinföra fastighetsskatten för både bostadsrätter och hus.

För en ägare av en vanlig bostadsrätt i Göteborg kan det innebära en fastighetsskatt på omkring 25 000 kronor om året. För en vanlig villa i Stockholms län kan det innebära så mycket som 50 000 kronor i skatt.

När Moderaterna styrde i Sverige återupprättades arbetslinjen. Den ekonomiska friheten och självbestämmandet ökade för miljontals familjer.

Principen att det alltid ska löna sig att arbeta och att den som kan försörja sig själv också ska göra det inskärptes, samtidigt som företagens möjligheter att anställa stärktes. Utanförskapet började brytas och fler bereddes en väg in i samhället.

Sedan Socialdemokraterna kom till makten har man successivt monterat ned arbetslinjen.

Om Anderssons skatter blir verklighet innebär det spiken i kistan för arbetslinjen – Sverige skulle återigen bli ett samhälle där egen ansträngning och hårt arbete inte lönar sig.

Andersson har misslyckats som finansminister. Hon har inga förslag för att bryta arbetslösheten. Ingenting tyder på att hon kommer lyckas som partiledare med sin aggressiva agenda för skattehöjningar.

Med mindre än ett kvar till valet måste hon ta bladet från munnen och redogöra för hur Socialdemokraternas ekonomiska politik ska se ut. Människor och företagare måste få vetskap om partiets skattechock.

Moderaterna lovar att ta strid mot skattehöjningarna. Vi ska sätta Sverige på en ny politisk kurs. För att öka välståndet och få fler i jobb krävs det nödvändiga reformer för snabbare tillväxt i hela landet.

Skatter och bidrag måste uppmuntra till arbete, inte sätta hinder i vägen. Drivkrafterna att gå från bidrag till arbete måste stärkas.

Så får vi ordning på Sverige.


Niklas Wykman, skattepolitisk talesperson (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.