Hur kan hajfenssoppa vara tillåten i Sverige?

Debattörerna: Vi bidrar till massutrotningen av hajar

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-11-06

Så länge det är lagligt att sälja och servera hajfenssoppa i Sverige bidrar vi till  massutrotning av hajar och till att gynna organiserad kriminalitet, skriver David C. Bernvi, Doreen Månsson och Henrik Hallgren.

DEBATT. Årligen dödas över 100 miljoner hajar i världen för sina fenors skull. Fenorna används till hajfenssoppa – en maträtt som är förbjuden i flera länder, men som märkligt nog fortfarande är tillåten i Sverige.

Fortsätter dödandet har vi snart utrotat hajar. Det är dags att förbjuda hajfenssoppa i Sverige och därmed rädda hajarna och haven.

Hajfensfiske är ett barbariskt djurplågeri. Medan hajar fortfarande lever skärs fenorna av djuret, ombord på fiskebåten, för att sedan slängas tillbaka i havet – levande. Den stympade hajen sjunker långsamt ned till botten och blir liggande där tills den så småningom kvävs, svälter eller långsamt äts upp av mindre djur.

Det kan ta flera dagar innan döden inträder.

Första gången hajfenssoppa serverades ska ha varit i Kina för drygt 1 000 år sedan när en kejsare ville visa sina gäster hur rik och generös han var. I dag är hajfenssoppa en populär lyxprodukt och statussymbol i Kina, och hittas ofta på menyn vid bland annat kinesiska bröllop och större affärsmiddagar.

Hajfenssoppa är dock inte exklusivt för Kina, utan finns också i Sverige.

Hajfenor är i dag mer värdefulla än narkotika, med pris på omkring 7 000 kronor per kilo. Knarkkarteller och andra kriminella syndikat bedriver därför illegal handel med hajfenor och hajar fiskas hänsynslöst i marina reservat och inom flera av FN:s marina världsarv.

Sedan 1980-talet har antalet hajar som fångas för att producera soppan ökat explosionsartat och flera hajarter har minskat med över 90 procent och är funktionellt utdöda. Hajar har funnits i över 400 miljoner år och är tveklöst livsviktiga för världshavens välmående.

Vid korallrev, där hajar förr var vanliga, finns i dag nästan inga fiskar eller annat liv kvar. När hajarna försvann på grund av hajfensfisket ökade mängden större rovfiskar dramatiskt, en population som tidigare hölls i schack av hajarna.

Rovfiskarna gjorde snart slut på de mindre fiskarna och dog sedan själva ut. När de mindre fiskarna, vars uppgift var att äta alger på korallerna försvann, blev korallreven i sin tur övervuxna av alger. Där det förr fanns ett myller av liv finns nu ett oåterkalleligt dött hav och livlös havsbotten.

I Kanada och i många amerikanska delstater är hajfenssoppa förbjuden. Även i Kina har medvetenheten kring problematiken med hajfensfiske ökat, och där har staten förbjudit servering av hajfenssoppa på offentliga middagar.

I Sverige ligger vi efter. Här är det fortfarande tillåtet med hajfenssoppa och handel med hajfenor. Problemet är inte de fåtal portioner hajfenssoppa som äts i Sverige per år, men genom att förbjuda hajfenssoppa och handel med hajfenor kan vi signalera att vi tycker att hajfenssoppa och hajfensfiske är oacceptabelt.

Ett sådant förbud kommer lika naturligt som förbudet vi har i Sverige mot handel med andra grupper av utrotningshotade djurarter, som handel med noshörningshorn och tiger.

Studier visar att hajfenssoppa innehåller över 70 procent hotade eller utrotningshotade hajfiskar. Detta innebär att restauranger som serverar hajfenssoppa i Sverige med största sannolik begår artskyddsbrott.

Så länge det är lagligt att sälja och servera hajfenssoppa i Sverige bidrar vi till att upprätthålla hajfensfiske, massutrotning av hajar och att gynna organiserad kriminalitet. Vi bär därmed ett delansvar för förstörelsen av världshavens ekosystem.

Isabella Lövin, varför är denna erkänt miljöförstörande och oetiska produkt fortfarande tillåten i Sverige?


David C. Bernvi, marinbiolog och hajforskare
Doreen Månsson, programledare
Henrik Hallgren, regissör och hajentusiast


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.