Debatt

Skadan på Karolinska redan gjord, Svenonius

Replik från Aida Hadžialić om besparingarna i Stockholms sjukvård

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det låter i och för sig bra att man nu ”stoppar” varslen på Karolinska. Men sanningen är att skadan redan är gjord. Varslen stoppas på grund av att personalen flytt, skriver Aida Hadžialić.

DEBATT

REPLIK. Om din chef hotar att ge dig sparken och du själv lämnar för att du inte längre orkar med den dåliga behandlingen – kan din chef då säga till dina kollegor som är kvar att hon räddat deras jobb?

Det är exakt det konststycket som Irene Svenonius (M) försöker klara av.

Det låter i och för sig bra att man nu ”stoppar” varslen på Karolinska. Men sanningen är att skadan redan är gjord. Varslen stoppas på grund av att personalen flytt. Kvar blir stockholmarna med en försvagad vård, och personalen får springa ännu snabbare för att jobba ikapp vårdskulden.

Att man hotar med sparken från första början är illa nog – men att man nu medger att det hela var en cynisk skrämseltaktik gör det nästan ännu värre. Det är inte så vi ska behandla vårdpersonalen i Stockholm. Det är rent ut sagt respektlöst.

Det är dags att Irene Svenonius (M) slutar skylla ifrån sig på de tjänstemän hon själv basar över och ta ansvar för situationen på Karolinska.

Vi måste vara ärliga med vad som skett här. Man har hotat personal som slitit under pandemin med sparken, och när så pass många av dem slutar att man inte själv behöver ge dem sparken så säger man att man ”räddat jobb”.

Det går inte att både frånsäga sig ansvaret för att personal sparkas och sedan ta alla heder för att en del av dem nu får vara kvar.

Samtidigt som personalen på Karolinska har jobbat 350 000 timmar övertid och 44 procent av stockholmarna inte får vård i tid på grund av vårdskulden, så ligger sparkraven på Karolinska kvar.

Att sluta varsla personal är ett absolut minimum – vi behöver fler, inte färre, vårdanställda för att korta köerna, jobba ikapp vårdskulden och se till att vård efter behov kan garanteras.

Skandalsommaren på Karolinska bevisar varför Moderaterna inte längre förmår styra över sjukvården i Stockholm. Man sparar och satsar på fel saker, ekonomin inte längre går ihop och man har förlorat personalens förtroende. Väljarna börjar se igenom moderaternas cyniska spel med vården i Stockholm.

Vid nästa val förtjänar vårdpersonalen i Region Stockholm en ledning som respekterar dem.


Aida Hadžialić, finansregionråd i opposition, Region Stockholm (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE

DEBATT Ingen kommer sägas upp från Karolinska

ÄMNEN I ARTIKELN

Nya Karolinska