Varför svartmålar S vården på Karolinska?

Slutreplik från Irene Svenonius om besparingarna i Stockholm

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Jag och många med mig är trötta på Socialdemokraternas ständiga hackande på Karolinska universitetssjukhuset – och ytterst på alla sjukhusets anställda, skriver Irene Svenonius.
Jag och många med mig är trötta på Socialdemokraternas ständiga hackande på Karolinska universitetssjukhuset – och ytterst på alla sjukhusets anställda, skriver Irene Svenonius.

SLUTREPLIK. Karolinska universitetssjukhuset utsågs så sent som i mars i år till världens tionde bästa sjukhus, något som vi i Sverige borde vara extremt stolta över.

I stället skriver Hadžialić bland annat om ”Skandalsommaren på Karolinska” och om Stockholmare som inte får vård i tid. Det är påståenden som saknar grund i fakta. Varför svartmålar Socialdemokraterna alla de fantastiska insatser som Karolinskas medarbetare gör?

Detta är långt ifrån första gången som Socialdemokraterna svartmålar Karolinska, utan är en del av en flerårig, systematisk och destruktiv kampanj. Socialdemokraternas valaffischer bestod av ett upp och nervänt Karolinska, något som med rätta väckte upprörda känslor hos medarbetarna.

Hadžialićs företrädare har dessutom sagt att det bästa med Karolinska är konsten. Nog för att konsten är fin, men hur kan Socialdemokraterna inte se de fantastiska insatser som sjukhusets medarbetare dag ut och dag in gör när de räddar liv och botar sjukdomar som tidigare varit obotliga? Det är en kränkning av alla de som vårdar, behandlar och forskar.

Det som Socialdemokraterna beskriver som en skandalsommar beskriver professionen som den lugnaste sommaren i Stockholmsvården på många år. På Karolinska har 200 fler vårdplatser öppnat 2020 jämfört med 2019 genom att sjukhuset har anställt fler sjuksköterskor för att ha en mer effektiv personalmix.

Det innebär även att de kunnat sänka sin beläggningsgrad vilket innebär att det finns mer kapacitet i systemet för att kunna hantera ett större antal sjuka samtidigt och minimerar även risken för överbeläggningar.

Innan pandemin hade Karolinska kapat såväl hjärt- som cancerköerna – inte heller nu under pandemin har köer uppstått utan tvärt om finns kapacitet att hjälpa andra regioner om så behövs.

Hjärtsjukvården är rankad som en av världens bästa och har sedan 2017 ökat antalet operationer per år, eliminerat operationsköerna och ökat överlevnadsgraden 30 dagar efter operation hos patienter. Med den senaste tekniken och förändrade flöden har Karolinska kapat köerna.

Karolinska har även sänk väntetiderna till akuten och har de senaste veckorna för första gången haft ett snitt under 2h väntetid på en vårdplats för patienter på Karolinskas akuter, vilket innebär att de nu nått ännu ett uppsatt mål.

De borde omnämnas som ett föredöme men kallas av Socialdemokraterna för skandal.

Det har knappast undgått någon vilket enormt lass Karolinska dragit under årets pandemibekämpning. Under pandemin är det Karolinska som lett regionens arbete med inköp av skyddsmaterial till inte bara Karolinska utan hela regionen, länets kommuner och samordnat nationella inköp för att bistå andra regioner.

De har även tagit hand om flest iva-patienter i Sverige och ansvarat för testningen i hela regionen genom Karolinska universitetslaboratoriet.

Jag och många med mig är trötta på Socialdemokraternas ständiga hackande på Karolinska universitetssjukhuset – och ytterst på alla sjukhusets anställda. Det är direkt orättvist när medarbetarna utför en vård som i hela världen ses som toppklass. Jag är i alla fall både imponerad och tacksam över att bo och vara verksam i en region med världens tionde bästa sjukhus. Det känns tryggt!


Irene Svenonius, finansregionråd (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad:

LÄS VIDARE