Politiker byter sida – en plåga för Sverige

Debattörerna: Dags att stänga svängdörrarna för framtidens Filippa Reinfeldt

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2018-03-08

Göran Persson och Filippa Reinfeldt är två exempel på ledande politiker som gått över till lobbyindustrin, skriver debattörerna.

DEBATT. Sverige har länge varit vidöppet för korruption i formen att politiker ena dagen kan sitta på en ministerstol och nästa dag sitta på en ny stol i ett styrelserum för en vapentillverkare eller en vårdjätte. Nu införs, glädjande nog med brett stöd i riksdagen, karantän för vissa politiker och höga tjänstemän. Men lagstiftningen är väldigt begränsad då den endast rör ministrar och topptjänstemän vilket gör att svängdörrarna fortsätter snurra i allt högre tempo, den ekonomiska och politiska eliten smälter samman framför våra ögon till ett träsk där vår demokratis fundament ska stå.

Det mest kända och uppmärksammade exemplet på regional nivå är Filippa Reinfeldt som ledde sjukvården i Sveriges näst största parlament Stockholms läns landsting.

Under hennes tid som folkvald såldes en rad olika verksamheter ut och upphandlades. Hon ligger till stor del bakom det katastrofala projektet Nya Karolinska där upphandlingen har lett till katastrofala ekonomiska följder och negativa konsekvenser för vården i Stockholm. Direkt efter det att Reinfeldt slutade gick hon till en vårdjätte, vilket såklart sticker i ögonen.

Nya Karolinska kan dock vara droppen som får bägaren att rinna över.

Oppositionslandstingsråd Erika Ullberg från Socialdemokraterna öppnade med att förespråka att de nya reglerna också ska gälla för landstingspolitiker. Irene Svenonius som är Moderaternas finanslandstingsråd, som kämpar för sin politiska överlevnad, svarar med att förespråka samma sak och dessutom lägga pengar på Facebookannonser riktade till stockholmare.

Opportunt? Kanske det, inget av deras partier har tidigare drivit på för stänga svängdörrarna tidigare, men det är bra att fler säger det alla vet: korruptionen måste stoppas.

I Sverige finns det mycket begränsade regler för lobbyismen och lobbybranschen som omsätter minst 1,2 miljarder kronor varje år. Vi vet också att tre av fyra rikspolitiker går till påverkansindustrin efter sin tjänstgöring. Hur det ser ut på lokal och regional nivå är lite av en vit fläck på vår demokratikarta. Nu går dessa problem att lösa för att stoppa framtidens Filippa Reinfeldt och Göran Persson.

Vi måste utöka karantänsreglerna till att också ska gälla för lokal- och regionalpolitiker och öka karenstiden till två år.

Den nya nämnden som lyder under riksdagen måste ges utökat uppdrag, och resurserna som behöv för att också övervaka och granska den storbolagsdriva påverkansindustrin. Vidare behövs ett obligatoriskt lobbyistregister så vi får kontroll över lobbyisternas möten med politiker på alla nivåer. För att ytterligare öka transparensen måste vi avskaffa möjligheten för bolag att bedriva hemliga lobbyuppdrag, de måste öppna böckerna eller stängas ned.

Nu förbereder sig många politiker för valåret och Almedalen kommer närmare och närmare. Det parti som sätter sig på kartan med att stå upp för demokratin kan ha många väljare att hämta. Det är ett tips i all välmening till ansvarig minister Ardalan Shekarabi att han kan skriva in sig i historieböckerna som den politiker som satte stopp för den korruptionsrisk som plågat vårt land under allt för lång tid.


Robin Zachari, kanslichef på folkrörelsen Skiftet
Anna Westberg, kampanjchef på folkrörelsen Skiftet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.