Vi ska satsa ännu mer på mindre barngrupper

Replik från Gustav Fridolin (MP) om barngrupperna i förskolan

Personalen i förskolorna håller med mig. Barngrupperna ska bli mindre, skriver Gustav Fridolin (MP).

REPLIK. Under den borgerliga regeringen lät man ta bort riktmärkena för barngruppers storlek i förskolan. Antalet barn som fick gå i riktigt stora barngrupper ökade kraftigt.

Sverige har på många sätt en av världens bästa förskolor. Det ger barn en trygg och bra start. OECD har kunnat redovisa att de i Pisa-proven, som eleverna gör som 15-åringar, kan se effekterna av en bra förskola.

Men när barngrupperna blir för stora visar forskningen att det blir svårt att få plats med viktiga pedagogiska moment i förskolan. Arbetet som förskollärare eller barnskötare blir svårare.

Under hashtaggen #pressatläge har Förskoleuppropet spridit vittnesmål om en arbetsmiljö som inte ska drabba dem som vi gett en av de viktigaste uppgifterna i samhället: att ge våra barn en bra start.

Därför var en av de första sakerna jag gjorde som utbildningsminister att begära att riktmärken för barngruppers storlek, framtagna av forskare, återinförs. Samtidigt har vi tillfört resurser till de som kan visa hur man arbetar för att minska barngrupperna.

Detta kritiserar nu Friskolornas riksförbund. Jag tar kritiken med ro. Jag vet att många lärare, rektorer och barnskötare också i fristående förskolor håller med mig om att vi måste få ner barngrupperna.

Då behövs de här pengarna. Samtidigt bygger vi ut förskollärarutbildningarna, stärker yrkesprogrammen så fler får grundläggande kunskaper som barnskötare och gör förskolans chefer till rektorer med utbildning i skolans ledarskap.

Investeringarna har fått effekt. Statistiken visar att utvecklingen mot större barngrupper har nationellt brutits. Trots att vi är fler barn än någonsin i förskolan rapporteras mindre barngrupper. Men det gäller verkligen inte överallt. Därför måste vi, tvärtemot vad Friskolornas riksförbund säger, göra mer.

Miljöpartiet vill sätta mer resurser för att minska barngrupperna. Räcker inte riktmärken har vi varit öppna med att då kan vi behöva ta fram ett tvingande lagförslag istället.

Varje barn i förskolan förtjänar att få den tid hen behöver. Då måste alla som jobbar i förskolan ha en bra arbetsmiljö. Det finns ingen anledning att vara nöjd förrän vi är där. Vare sig för oss, eller för Friskolornas riksförbund.

Gustav Fridolin, språkrör och utbildningsminister (MP)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här