Debatt

Järvaveckan är bara ännu ett politiskt jippo

Debattörerna: Det är som vanligt – politikerna pratar om oss men inte med oss

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Vi är många som är kritiska till politikerveckan och känner oss exkluderade av arrangörernas bristande inkludering av civilsamhället i Järva. Flera gånger har dessa brister påpekats utan att någon förändring sker, skriver Ilyas Hassan och Emma Ström, talespersoner för Förorten mot våld.

Foto: TT
DEBATT

DEBATT. Den 12 till 16 juni kommer alla riksdagspartier samt Fi att delta i politikerveckan i Järva.

The Global Village som är arrangörerna bakom initiativet menar att tanken med politikerveckan är att minska avståndet mellan politiker och civilsamhället. Vidare menar arrangörerna att en sådan vecka ökar möjligheten för Järvaborna att göra sina röster hörda.

Men hur görs egentligen Järvabornas röster hörda? Vi är många som är kritiska till politikerveckan och känner oss exkluderade av arrangörernas bristande inkludering av civilsamhället i Järva. Flera gånger har dessa brister påpekats utan att någon förändring sker.

Det har därför blivit tydligt för oss att Järva politikervecka är ännu ett politiskt jippo då man prioriterar att föra samtal med näringslivet och politiker. Samtal med representanter från föreningarna i Järva sker i sista stund, utan verklig möjlighet att påverka upplägg och innehåll.

Förra året anordnade Förorten mot våld, FMV, en politikerpanel och en medborgarpanel under Järvaveckan. Detta trots att FMV blivit inbjudna bara några veckor innan politikerveckan.

Vi som var på plats såg hur man med kort varsel lyckades mobilisera och se till att många Järvabor var på plats.

Inte nog med att många föreningar känner sig exkluderade från denna arena på vår hemmaplan, som hade kunnat vara något fantastiskt för både området och demokratin. Vi får stå ut med att höra hur partiledare använder oss som bor i området som ett slagträ för sin människofientliga politik.

Ett av de partier som kommer närvara under politikerveckan är Sverigedemokraterna. Ett rasistiskt parti med nazistiska rötter som ifrågasätter många Järvabors existens och rättigheter.

Arrangörernas analys om varför Järvaveckan inte har lockat Järvaborna är att ”det kommer att ta tid innan arrangemanget har etablerat sig” men detta stämmer inte.

Lokalborna är trötta på politiker och andra aktörer som fattar beslut över deras huvuden. Man pratar om oss men inte med oss. Det är beklagligt att en lokal organisation reproducerar det exkluderande som civilsamhället och boende i Järva kämpar mot dagligen. Vi har länge efterfrågat att inkluderas i samtalen som förs om oss och de besluten som påverkar vår vardag och våra områden.

Vi Järvabor kan våra behov bäst och besitter även lösningar.

Att bjuda in artister för att locka till sig en publik och att i sista minuten bjuda in boende till samtal om årets arrangemang är inte riktig inkludering. Därför kommer vi inte att medverka under årets politikervecka.

Så länge arrangörerna inte gör det grundläggande fotarbetet, är ute i god tid och inkluderar civilsamhällets röster på riktigt går det inte att ta Järvaveckan seriöst.


Ilyas Hassan och Emma Ström, talespersoner för Förorten mot våld


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE

DEBATT. Ska vi övervakas bara för att vi bor i förorten?

ÄMNEN I ARTIKELN

Järvaveckan

Järva

Politik

Integration

Integrationspolitik

Sverigedemokraterna