Annie, vill du verkligen föda i en städskrubb?

Lisa Bjurwald: Det ska inte krävas att en födande kvinna dör för att vi ska reagera

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2019-08-28 | Publicerad 2019-08-27

Annie Lööf, berätta gärna om Centerpartiets planer för en levande landsbygd, där människor vågar slå sig till ro och bilda familj – och vad ni gör för att stoppa nedläggningarna av förlossningskliniker, skriver Lisa Bjurwald.

DEBATT. “Kvinnor måste kunna känna sig trygga att föda,” sade politiker 1 vid lördagens marsch för nedlagda BB Karlskoga, en marsch som samlade flera tusen deltagare.

“Centraliseringen [där resurser flyttas från landsbygden till större orter] måste stoppas”, sade politiker 2.

Representanter för S, M, L, KD, MP, V, C och SD gjorde alla utmärkta och engagerade insatser på stadens scen. Det fanns bara ett problem: politikerna har i många år nu gjort precis tvärtom.

Det vill säga, de har lagt ned och fortsätter att lägga ned välfungerade förlossningskliniker utan att erbjuda invånarna nya alternativ, må det så vara mer avancerade, kostsamma kliniker eller mindre, barnmorskeledda team.

Ofta föregås nedläggningarna av argument som inte håller för närmare granskning. Därmed tryggar de inte alls kvinnors säkerhet utan utsätter dem i stället för fysiska och psykologiska risker.

Som förlossningsaktivister i de norra delarna av landet, där man bland annat ockuperar nedlagda BB Sollefteå sedan 2017, påpekar: Vägen är inget BB.

Summorna man sparar är ofta förvånansvärt små i sammanhanget. Och ingenting säger att de långsiktiga kostnaderna blir mindre, om man tar med den ökade risken för skador på runtfraktade kvinnor och spädbarn i beräkningen och den långa eftervård dessa skador kräver. Dessutom har den eftersatta kvinnovården och specifikt förlossningsvården nu fått tillskott i miljardklassen.

Det gör de fortsatta neddragningarna särskilt häpnadsväckande. Politikerna bryter nu inte bara mot sina egna löften om en trygg och jämställd vård för hela landet, utan väljer att lägga ned trots att möjligheten finns att stärka upp.

Det folkliga upproret i Karlskoga kommer samma vecka som medierna rapporterat om Rasha, en ung tvåbarnsmamma från Askersund som vägrades kejsarsnitt och fick betala med livet. Det ska dock inte krävas att en födande kvinna dör – något som lyckligtvis är sällsynt i Sverige – för att vi ska reagera.

Det borde räcka mer än väl med att förlora sitt spädbarn, bli svårt skadad i underlivet eller tvingas leva med stomipåse på magen för resten av livet. Allt detta har drabbat kvinnor jag mött och intervjuat. Det är dock talande för hur skyhögt ribban ligger inom just detta vårdområde, både sett till vad den mångåriga normaliseringen av BB-krisen gjort med medborgarnas tolerans, och vad man kan utsätta landets kvinnor för utan konsekvenser.

Som helgens marsch i Karlskoga visar är det dock ett misstag av politikerna att tro att folket inte har en smärtgräns – liksom att det bara är lågstatusgruppen gravida och nyförlösta kvinnor som gör uppror. På bussen från Örebro till Karlskoga tjuvlyssnade jag till upprörda unga män i 20-årsåldern på väg till protestmarschen, där barn och tonåringar, småbarnsföräldrar och mor- och farföräldrar tågade tillsammans. Det är ingen överdrift att säga att den nya proteströrelsen mot BB-krisen samlar medborgare av alla åldrar, kön och klasstillhörigheter.

För två år sedan började jag granska förlossningsvården för vad som nu resulterat i reportageboken BB-krisen. Sveket vid livets början (Volante, 17 sep 2019). Bristerna i den svenska förlossningsvården var långt fler – och långt värre – än jag anade när jag påbörjade granskningen, men låt oss i denna text “bara” hålla oss till nedläggningarna och platsbristen.

Centerpartiets Annie Lööf är en av de politiker från både höger och vänster (för inga svenska partier är oskyldiga till BB-krisen) som talar om att “hela landet ska leva”. Partiledaren är nu gravid med sitt andra barn, vilket föranleder frågan: Annie, vill du verkligen föda i en städskrubb? Eller längs en motorväg, eller kanske i panik hemma på kökssoffan utan smärtlindring?

Om svaret är nej, berätta gärna om Centerpartiets planer för en levande landsbygd, där människor vågar slå sig till ro och bilda familj – och vad ni gör för att stoppa nedläggningarna.


Lisa Bjurwald, journalist och författare, aktuell med reportageboken BB-krisen. Sveket vid livets början (Volante 17 sep 2019)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs hela debatten här