Regeringen ska styra – även i en pandemi

Replik från Moderaterna om läkemedelsbristen under coronakrisen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Kommuner och regioner har sina ansvarsområden, men det går inte att komma runt att det övergripande politiska ansvaret ligger hos regeringen, skriver Camilla Waltersson Grönvall och Tobias Nässén.

Foto: TT, FREDRIK WENNERLUND
DEBATT

REPLIK. Oppositionsregionrådet i Stockholm, Aida Hadžialić (S), är upprörd över Camilla Waltersson Grönvall (M) som menar att regeringen har misslyckats med sitt uppdrag, avseende läkemedelsförsörjningen.

Kommuner och regioner har sina ansvarsområden, men det går inte att komma runt att det övergripande politiska ansvaret ligger hos regeringen.

Läkemedel och läkemedelsförsörjning är komplext. I grunden handlar det om ett delat ansvar mellan stat och regioner. I historiens ljus kan man säga att ingen regering oavsett politisk färg har tagit detta ansvar fullt ut på nationell nivå. Inte heller alliansregeringen, som borde gjort mer.

Hadžialić, som så många andra socialdemokrater, fastnar i omregleringen av apoteksmarknaden år 2009 men i korthet: Beredskapslagren av läkemedel avskaffades inte över en natt år 2009, de avskaffades flera år före omregleringen av apoteksmarknaden.

Grundfrågan handlar om den nu uppkomna bristen på vissa läkemedel. Det är obestridligt att regeringen gav Socialstyrelsen i uppdrag att samordna inköp och fördelning av läkemedel.

Inköpen har skötts och samordnats av regionerna Stockholm, Skåne, Västra Götaland och Östergötland. Detta eftersom Socialstyrelsen i detta fall har misslyckats med sitt uppdrag.

Att fyra regioner sköter inköp och fördelning av läkemedel kan aldrig vara en långsiktig lösning. Regeringen har ansvaret för att följa upp sina myndigheter och deras uppdrag. På den punkten har regeringen brustit. 

När läkemedelsbristen blir påtaglig och regionerna försöker klara situationen så hade Hadžialić kunnat börja hos sitt eget parti och uppmanat regeringen att följa upp sina beslut.

När planer för epidemiberedskap eller katastrofmedicinsk beredskap har antagits i Region Stockholm har inga synpunkter på läkemedelsdistributionen framförts från Socialdemokraterna. Inte heller i det löpande arbetet har denna fråga lyfts av S.

I det socialdemokratiska budgetförslag som Hadžialić själv ansvarade för nämns varken beredskap eller distribution med en stavelse.

Det är lätt att genomskåda Aida Hadžialić och andra socialdemokraters försök att positionera sig inför den ansvarsdiskussion som kommer efter krisen. Men hur gärna man än vill skylla på tidigare borgerliga regeringar eller landets regioner och kommuner så kvarstår faktum. 

En regering som styrt Sverige i snart 6 år har ett övergripande nationellt ansvar. Det vore klädsamt att bejaka det.


Camilla Waltersson Grönvall (M), socialpolitisk talesperson (M)
Tobias Nässén, vård- och valfrihetsregionråd i Region Stockholm (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Texten är en replik. Läs hela debatten här

LÄS OCKSÅ

DEBATT. Bristen på läkemedel är ert fel, moderater

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronautbrottet

Coronaviruset

Läkemedel

Region Stockholm

Socialstyrelsen

Socialdemokraterna

Camilla Waltersson Grönvall