Ni kan inte tillämpa dubbla regelverk, M

Slutreplik från SD om försörjningskrav för anhöriginvandring

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-07-20

Vi behöver var tydligare och rakare när det kommer till försörjningskravet för anhöriginvandring. Förändringar behöver göras i Migrationsverkets handläggning för att göra verklig skillnad mot våra utlandssvenskar, skriver Jonas Andersson (SD).

SLUTREPLIK. Det är glädjande att se Moderaterna ta frågan om försörjningskrav vid anhöriginvandring på allvar.

Tyvärr trasslar Moderaterna in sig i sina resonemang kring olika undantag för olika grupper. När frågan diskuterats i migrationskommittén har det rört alla svenska medborgare – inte bara enskilda grupper.

Om Moderaterna enbart syftar på undantag för utlandssvenskar, tänker man sig tillämpa dubbla regelverk?

Försörjningskrav ska gälla om man är svensk medborgare och bosatt i Sverige, men om man flyttar till sin partner utomlands ett år så slutar försörjningskraven gälla?

Om Moderaterna – som riksdagsledamoten Jan Ericson skriver på Twitter i ämnet – avser göra skillnad på nya medborgare och de ”som är svenska medborgare sedan länge” vore det upplysande ifall man klargjorde hur det ska gå till.

Vill man dela in människor i första och andra klassens medborgare?

Till saken hör att medborgarskapet urholkats till att bli något som i det närmaste går att hitta i botten av flingpaketet. Allt som krävs är 2–5 år i Sverige och sedan är det svenska passet redo att användas. Det bor i dag närmare en miljon utländska medborgare i Sverige.

Kommande år väntas cirka 100 000 medborgarskap beviljas årligen. Samtliga av dessa skulle omfattas av det undantag från försörjningskraven som Malmer Stenergard föreslår. Men det stannar inte där.

Sverige styrs även av EU-rätten. Vi kan enligt likabehandlingsprincipen inte behandla våra egna medborgare bättre än övriga EU/EES-medborgare.

Om vi skapar undantag för svenska medborgare, måste vi också skapa undantag för polska, bulgariska, grekiska, och italienska medborgare. Detta är schweizerost-politiken vi behöver komma bort ifrån.

Vi är raka och tydliga – försörjningskraven ska gälla alla så länge det inte uppenbart strider mot EU-rätten. De ”undantag” vi vill se rörande problemen kring hemvändande utlandssvenskar handlar om Migrationsverkets handläggning.

Kravet att den anhörige ska ansöka utifrån och inte får komma till Sverige under handläggningstiden men ändå ska ordna arbete och hus i Sverige innan beslut fattats. Det är här vi vill göra ändringar.

Så gör vi verklig skillnad för våra utlandssvenskar – utan att offra den ordning och reda som Sverige behöver.


Jonas Andersson, riksdagsledamot och ledamot i migrationskommittén (SD)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.