Låt kommunerna fatta beslut om strandskydd

Replik från SD om strandskyddsutredningen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2021-01-21

Låt kommunerna själva bestämma om strandskydd och flytta makten från storstäderna till landsbygden och medborgarna, skriver Roger Hedlund, Mats Nordberg och Runar Filper.

REPLIK. Den 17 januari pläderar Maria Gardfjell och Elin Söderberg (MP) för att utöka Sveriges strandskydd.

När regeringen utsåg Miljödepartementet att ansvara för strandskyddsutredningen blev vi oroliga över utredningens fokus. Vi hade föredragit att Näringsdepartementet utrett frågan då de ansvarar för landsbygdsutvecklingen – det område som lider mest av nuvarande praxis kring strandskyddet.

MP är dock fortfarande inte nöjda med utredningens förslag. Maria Gardfjell och Elin Söderberg skriver att jordskreden i Norge visar att byggen nära vatten är farliga.

Detta är en marginell företeelse och åtgärdas enklast av att strandnära, fast, bebyggelse föregås av ordentlig planering. Kommunerna är fullt kapabla att klara detta utan det nationella strandskyddet.

Strandskyddet tar bort människors möjligheter att bygga hus och stugor nära vatten, även i områden med lågt befolkningstryck.

Rika människor kan köpa befintliga hus och stugor vid vatten medan människor med vanlig inkomst har det betydligt svårare att köpa strandtomter med nuvarande politik.

Strandskyddet omfattar alla älvar och sjöar i landet och hindrar kommunerna i dessa områden att nyttja sin största fördel för att attrahera både människor och företag – högre livskvalitet. Problemet är störst i norr, Norrbotten, Västernorrland, Jämtland, Gävleborg, Dalarna, och vidare i avtagande grad ner genom landet.

Det är svårt att tala siffror med MP. Gardfjell och Söderberg hävdar att 40 procent av Västerbottenskusten skulle vara ”exploaterad”. Låt oss därför använda Västerbotten som exempel. Den som åker bil eller båt längs kusten ser inte många hus så definitionen av ”exploaterad” tycks inte avse bebyggelse.

Om nu MP menar att 40 procent ändå är exploaterade, bör ökade möjligheter att bygga hus och stugor inom dessa 40 procent inte vara ett problem?

Låt kommunerna själva bestämma om strandskydd och flytta makten från storstäderna till landsbygden och medborgarna.


Roger Hedlund, riksdagsledamot Gävleborgs län (SD)
Mats Nordberg, riksdagsledamot Dalarnas län (SD)
Runar Filper, riksdagsledamot Värmlands län (SD)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.