Corona ännu ett skäl att skippa julskinkan

Debattören: Att välja bort kött på julbordet har aldrig varit mer motiverat

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-12-17

Det som ger mig extra hopp inför den här julen är att de flesta av oss har förstått att människors köttätande hänger ihop med pandemier som den vi befinner oss i just nu, skriver Camilla Bergvall.

DEBATT. Julborden kommer att se annorlunda ut i år för oss som firar jul. För många människor blir det färre stolar runt borden och färre klappar under granen. För att se till att vi vid framtida högtider kan fira som vi brukar, så behöver vi göra några saker annorlunda i år.

Vårt behov av att träffa våra nära och kära är såklart stort, men vi tar vårt ansvar och väljer att skydda dem genom att hålla avstånd. Några som däremot inte har det valet är djuren som hamnar på julborden.

I julfabriken för skinka, där grisarna hålls, där finns ingen möjlighet till social distansering.

Varje år slaktas omkring 2,5 miljoner svenska grisar. De lever hela sina liv inomhus i trängsel och i stress, ofta med ett hårt betonggolv under sina klövar. De flesta grisar i livsmedelsindustrin får aldrig komma ut och många får se solljus för första gången när det är dags att åka till slakteriet.

När de väl kommer dit väntar en mycket plågsam koldioxidbedövning som framkallar stort obehag och starka kvävningskänslor. Även grisar i den ekologiska produktionen bedövas med koldioxid.

Du har nog förstått nu att mitt syfte med den här texten är att uppmuntra till ett julbord utan den där skinkan i år. Det gör vi på Djurens rätt varje år och varje år blir vi också fler som väljer vego. Men det som ger mig extra hopp inför den här julen är att de flesta av oss har förstått att människors köttätande hänger ihop med pandemier som den vi befinner oss i just nu.

Den är inte den första i sitt slag. Covid-19, svininfluensa, fågelinfluensa, listan över zoonotiska sjukdomar kan göras lång. Alltså sjukdomar som sprids mellan djur och människor.

I somras kom även en ny FN-rapport som tydligt slår fast att ökat köttätande är en stor riskfaktor för framtida pandemier. Flera forskare har hävdat detta i många år, men nu är vi kanske redo att lyssna.

Det är helt enkelt inte hållbart att stänga in så många djur inomhus på alldeles för små ytor bara för att fläskfilén i butiken ska få så lågt kilopris som möjligt. Det är inte hållbart för djuren, för klimatet eller för folkhälsan.

Inom grisuppfödning så skapar trängseln och inomhusvistelsen en smutsig och dammig miljö. Luftvägssjukdomar är vanliga hos grisar och beror på bakterier och virus men förvärras av ammoniak och damm. Grisskötare är faktiskt överrepresenterade i sjukdomar som annars drabbar främst rökare, bara för att de vistas i den här miljön.

I dag får endast 2 procent av grisarna i Sverige vistas utomhus med möjlighet att böka i marken, det är inte bra nog. En gris vill beta och böka i jorden, känna solen på sin rygg och sedan svalka sig i vatten eller lera.

Men djuren i industrin är för många för att det här ska fungera, köttkonsumtionen måste minska för att vi ska kunna se till att djuren får det bättre.

Den stora majoriteten av Sveriges grisar vet inte ens vad utomhus är i dag, det är en minst sagt grym industri. Behovet av att få utföra sina naturliga beteenden finns där oavsett om grisen har upplevt att böka i marken eller inte så gå inte på myten om att grisarna inte kan sakna något som de inte känner till.

Det här året önskar jag mig en djurvänligare framtid i julklapp. Främst för djurens skull, men också för att jag vill se mer släkt och vänner runt julbordet nästa år. En mer hållbar djurhållning i kombination med en högre andel växtbaserad livsmedelsproduktion ökar avsevärt de chanserna.

Därför vill jag be dig att välja bort grisen från tallriken, det har aldrig varit mer motiverat än just den här julen. 


Camilla Bergvall, förbundsordförande för Djurens rätt


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.