Oförskämt – och en ren lögn om minimilöner

Replik från L om lagstadgade minimilöner i EU

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-09-15

S påstående sprider en felaktig bild av svenska politikers inställning till minimilöner och försvagar den svenska ståndpunkten i förhandlingarna, skriver Gulan Avci, Tina Acketoft och Karin Karlsbro.

REPLIK. Socialdemokraterna Åsa Westlund, Heléne Fritzon och Johan Danielsson, insinuerar att vi liberaler skulle förhållit oss passiva det senaste året för att stoppa EU-kommissionens plan att driva igenom ett lagförslag för att införa minimilöner i Sverige. Det är inte bara oförskämt – det är en ren lögn.

Deras påstående sprider en felaktig bild av svenska politikers inställning i frågan och försvagar den svenska ståndpunkten i förhandlingar med medlemsländer som vill införa minimilöner.

Vi Liberaler är, i motsats till vad debattörerna säger, överens med Socialdemokraterna om att kommissionens kommande lagförslag kan hota vår kollektivavtalsmodell och på sikt även den svenska partsmodellen som tjänat svensk arbetsmarknad väl.

Just av den anledningen har vi samarbetat med regeringen både i riksdagens EU-nämnd, Arbetsmarknadsutskott och  i Europaparlamentet. Det är viktigt att regeringen och de svenska Europaparlamentarikerna driver en tuff linje i diskussioner om ett direktiv kring minimilöner. Detta kan knappast ha undgått Fritzon, Westlund och Danielsson.

Trots det försöker de plocka billiga poänger, i stället för att lägga energin på att se till att förslaget inte blir verklighet. Det är vad väljarna och arbetsmarknadens parter förväntar sig av oss ansvariga politiker.

I morgon onsdag (16/9), håller EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen sitt ”State of the Union” tal, och hon förväntas då presentera kommissionens lagförslag. Något varken Liberalerna eller Socialdemokraterna vill se. 

Mot bakgrund av detta har riksdagens Arbetsmarknadsutskott kallats in till ett extrainsatt sammanträde den 17 september, dagen efter von der Leyens tal, för ytterligare en överläggning med regeringen för att förtydliga den svenska ståndpunkten med ett tillägg om att Sverige ska begära ett undantag från det kommande direktivet, eller få in tydliga skrivningar i direktivstexterna med icke-bindande rekommendationer.

Sverige bör rimligen inte motverka att man inom EU samarbetar för att lyfta Europas allra fattigaste i de länder där de lägsta lönerna är långt under en nivå som ens går att leva på. Det är avgörande för individens frihet, den fria rörligheten och EU:s konkurrenskraft. Men det kan aldrig tillåtas ske på den svenska modellens bekostnad.

Liberalerna vill se ett EU utan gränser, men vi inser också att det inte kommer att fungera om inte EU samtidigt arbetar för att medlemsländerna ser till att de har schyssta sociala spelregler som ger medborgarna rätt till utbildning, vettiga löner, men pensioner och socialförsäkringar. För oss handlar EU i allra högsta grad om liberala värderingar 

Så självklart kommer vi Liberaler även denna gång konsekvent försvara den svenska modellen i de viktiga förhandlingar som väntar.


Gulan Avci, vice ordf. arbetsmarknadsutskott, arbetsmarknadspolitisk talesperson (L)
Tina Acketoft, riksdagsledamot och talesperson i EU-frågor (L)
Karin Karlsbro, Europaparlamentariker (L)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.