Du reser tomhänt till Kumla, Kinberg Batra

Ministern: Du låter dig fotograferas framför Ericsson-skylten – men dödförklarar svensk industri

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2016-12-08 | Publicerad 2016-12-07

Moderaternas industripolitiska haveri har tillåtits fortsätta under den nya partiledningen och det är en tomhänt Kinberg Batra som idag möter Ericssons företagsledning i Kumla, skriver Mikael Damberg (S).

DEBATT. I dag besöker moderaternas partiledare Kumla med ett entourage från Stockholmsmedia för att låta sig fotograferas med Ericsson-skylten i bakgrunden.

Jag betvivlar inte att Anna Kinberg Batra på riktigt känner med de som nu varslats. Men en politikers ansvar är större än att känna. Inte minst när det gäller ett parti vars främsta företrädare under lång tid ägnat sig åt att dödförklara svensk industri och föra en politik utan förståelse för industrins behov.

Det gick så långt så att den förra moderata partiledaren Fredrik Reinfeldt som statsminister åkte till toppmötet i Davos och förklarade för världens samlade ekonomiska och politiska grädda att Sverige ”brukade ha människor i industrin, men nu är de i princip försvunna”.

Detta ökända uttalande ökade med all säkerhet inte lusten hos världens finanselit att investera i Sverige och svenska jobb. Tyvärr var det inte nog med det.

Moderaternas industripolitiska haveri har tillåtits fortsätta under den nya partiledningen och det är en tomhänt Kinberg Batra som idag möter Ericssons företagsledning i Kumla.

Moderaterna var fel ute då. Och de är fel ute nu. De har fortfarande ingen förståelse för industrins betydelse för Sverige och därför inte heller någon industripolitik. De borgerliga partierna har inte visat respekt för de människor som drabbas av Ericssons varsel. Samma dag som beskedet om kommande varsel lämnades valde borgerliga politiker att rösta emot EU-stöd till tidigare uppsagda.

För mig är Sverige ett industriland. Det sitter i vår historia och vårt DNA. Det var industrin och alla de som slet vid maskinerna eller utvecklade ny teknik som tog Sverige från fattigdom till ett av världens rikaste länder.

Det var dessa hårt arbetande människor som skapade förutsättningarna för den svenska modellen. Genom en politik som ger trygghet i omställning, utbildning, vård och omsorg åt alla efter behov har industrin utvecklat Sverige. Med en trygghetsmodell som vi socialdemokrater mejslat fram i ständig kamp mot moderaterna.

Men industrin är också Sveriges framtid. För vi är också ett industriland i den meningen att vi inte klarar av att möta vare sig dagens eller framtidens utmaningar utan kompetensen, ingenjörskonsten och djävlaranammat hos industrins anställda och de nya varor och tjänster som de utvecklar och producerar.

Vi klarar inte av att hejda den globala temperaturökningen utan mer klimatsmarta och eldrivna bilar, bussar och lastbilar.

Vi kommer inte att kunna ta hand om våra äldre och sjuka utan innovationer i form av nya bättre behandlingar och e-hälsa.

Och med snabbt växande städer och ett byggande som nu äntligen tagit fart behöver vi fler höga hus med trästomme och nästa generations telekommunikationslösningar. Då möjliggörs det smarta samhället där trafik och elförbrukning kan anpassas efter trafikflödet och elbehovet i våra hem och i våra affärer och kontor.

Regeringen har sedan valet satsat hårt på att vända bilden den moderatledda regeringen cementerade av en svensk industri på utdöende.

Vi gör det för att vi tror på de över en miljon svenskar som varje dag och över hela landet går till sitt jobb inom industrin. Vi gör det för att vi ser att de bidrar till åttio procent av vår export och skapar resurser till skolan, vården och äldreomsorgen dag efter dag.

Vårt budskap till er som jobbar inom industrin är att vi ser er, vi ser vad ni gör. Vi vet att ni glömdes bort. Men vårt löfte till er är att ni ska kommas ihåg igen. Tack för ert engagemang och för ert slit. Sverige klarar sig inte utan er.

Det är riktigt att svensk industri gått igenom en mörk tid. Antalet anställda inom tillverkning har minskat. Utflytten av verksamhet och nedläggningarna har varit många. Men nu tyder allt mer på ett trendbrott. Allt fler företag återvänder efter utflykter i låglöneländer. Industrins investeringar ökar åter i Sverige.

Det finns nu ett fönster för en nyindustrialisering av Sverige och den går via ökad automation och kunniga, självständiga och lojala medarbetare som tar ansvar för resultatet och hela tiden strävar efter förbättring.

Oavsett om jag besökt industriföretag i Fagersta, Eskilstuna, Örebro, Norsjö, Sandviken, Jönköping eller Karlstad så är svårigheten att få tag på bra folk med rätt utbildning och inställning deras största problem. Därför har regeringen sjösatt ett kunskapslyft med 70 000 nya utbildningsplatser. Bland annat 6 000 nya platser inom Yrkeshögskolan där i princip alla går vidare till ett fast jobb efter studierna.

Tidigare i år presenterade jag regeringens industristrategi: Smart Industri med fyra fokusområden: kunskapslyft industri, hållbar produktion, testbädd Sverige och Industri 4.0. Just nu genomför vi en första handlingsplan med 45 konkreta åtgärder för att stärka förutsättningarna för industrin att investera i, växa och anställa i Sverige.

Jag välkomnar Anna Kinberg Batra att bidra till detta arbete när hon kommer tillbaka från studiebesöket i Kumla.


Mikael Damberg, närings- och innovationsminister (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.