Underlätta för familjer med barn att få bostad

Karolina Skog, utredare: Inför en tvåårig hyresgaranti i hela landet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-03-30

Jag överlämnar i dag utredningen om socialt hållbar bostadsförsörjning till regeringen. Ett av förslagen är en tvåårig hyresgaranti i hela landet för de barnfamiljer som i dag har svårt att skaffa en bostad på egen hand, skriver Karolina Skog.

Läget på bostadsmarknaden i Sverige är alarmerande. Priser på villor och bostadsrätter stiger år efter år och antalet vräkningar har ökat i spåren av pandemin. Klyftorna mellan de som har och inte har en bostad växer.

Särskilt utsatta är barnfamiljer som lever med små ekonomiska marginaler. De kan varken köpa eller hyra en bostad på den ordinarie marknaden i dag. 

Höga trösklar gör det svårt för människor att flytta för att studera eller byta jobb. Dagens krav på stor kontantinsats, hög inkomst eller lång kötid är orimliga.

De gör det väldigt svårt för föräldrar med små ekonomiska marginaler att skapa ett tryggt boende för sina barn. Ibland går det så långt att våldsutsatta kvinnor flyttar tillbaka till mannen som slår för att hon inte får tag på en annan bostad.

De höga trösklarna till bostadsmarknaden har medfört en situation där den så kallade struk­turella hemlösheten är stor. Kommunernas socialtjänster jobbar på högvarv men hinner ändå inte hjälpa alla som behöver stöd.

Samtidigt saknas en aktiv social bostadspolitik.

De politiska insatserna har de senaste åren fokuserat på att få fram fler bostäder. Det är viktigt, men räcker inte. Det behövs också politiska åtgärder som tar sikte på för vem det byggs, hur bostäder förmedlas och hur människor ska kunna efterfråga de bostäder som byggs.

Det räcker inte att bara bygga fler bostäder, det behövs också riktade åtgärder som hjälper de som drabbas hårdast av en bostadsmarknad som inte fungerar.

Inom svensk bostadspolitik det länge funnits en föreställning att det räcker med generella välfärdsåtgärder och en väl fungerande marknad för att alla ska kunna leva i goda bostäder till rimliga kostnader. Men historien visar tydligt att detta inte stämmer.

Det är dags att vi lämnar den föreställningen bakom oss och accepterar att det alltid funnits och alltid kommer att behövas särskilda åtgärder för olika grupper, vid sidan av de generella.

Vi kommer exempelvis framöver behöva göra mer för att den växande gruppen äldre har tillgång till goda bostäder att åldras i. Men mest akut är att göra insatser för de barnfamiljer som i dag är hemlösa eller befinner sig i osäkra boendelösningar.

Barn far särskilt illa av osäkert boende och ständiga flyttar och det är hög tid för att samhället att mobilisera och göra riktade åtgärder för att möta deras behov. Det kan exempelvis göras genom en hyresgaranti där kommunerna går i borgen för att hyran blir betald.

Jag överlämnar i dag en utredning om socialt hållbar bostadsförsörjning till regeringen. I den föreslås nya former för en social bostadspolitik samt förbättringar av en rad bostadspolitiska verktyg.

Staten behöver kliva fram och vara mer aktiv för att skapa en inkluderande bostadsmarknad. Men även kommuner och privata aktörer behöver göra mer för att minska trösklarna in på bostadsmarknaden.

I utredningen läggs förslag på nya lagar och regler som syftar till att göra arbetet med bostadsförsörjning mer effektivt. Det handlar om:

  • En tvåårig hyresgaranti i hela landet för de barnfamiljer som idag har svårt att skaffa en bostad på egen hand.
  • Nya regler som säger att de krav som hyresvärdar ställer på nya hyresgäster ska vara motiverade.
  • Förtydligande att de kommunala bostadsförmedlingarna får förmedla bostäder med hänsyn till behov.
  • Lagändring för att allmännyttan ska kunna bygga och renovera bostäder till en lägre kostnad.
  • En mer aktiv användning av mark i offentlig ägo.
  • Synliggörande av den idéburna bostadssektorn.
  • En ny lag med ett nytt mål för bostadsförsörjning.

Det är dags att återskapa den sociala bostadspolitiken, få igång ett samtal om vilka riktade åtgärder som är de mest effektiva för att möta de behov som inte tillgodoses på marknaden och få mer effektiva verktyg på plats.

Och framför allt behövs mer handling. Alla samhällsaktörer behöver gå ifrån att bara göra det som krävs av dem till det som faktiskt behövs.


Karolina Skog, särskild utredare


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.