Vi kan göra klimatet till valets viktigaste fråga

Replik från Klimatalliansen om varför de ställer upp i riksdagsvalet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-01-28

Vi tror att Klimatalliansen kan hjälpa till att lyfta klimatfrågan till att bli valrörelsens viktigaste samtalsämne. Det gynnar alla partier med en framskjuten och genomtänkt klimatpolitik. Replik från Gudrun Schyman och övriga i Klimatalliansens styrelse.

REPLIK. Vi behöver en samlad politisk kraft för att möta mänsklighetens största utmaning någonsin.

Per Gahrton och Lotta Hedström argumenterar mot att Klimatalliansen ska ställa upp i riksdagsvalet. Det riskerar att splittra den gröna politiska kraften, menar de.

Vi ser annorlunda på det. I dagsläget finns inte några tecken på att vårt nationella ledarskap agerar i närheten av så snabbt som den pågående klimatkrisen kräver.

Vi som skrivit under denna artikel, alla tillhörande Klimatalliansen, är för att ställa upp i valet. Varför?  

Vi tror att Klimatalliansen kan hjälpa till att lyfta klimatfrågan till att bli valrörelsens viktigaste samtalsämne. Det gynnar alla partier med en framskjuten och genomtänkt klimatpolitik.

När MP kom in i Riksdagen 1988 gick till exempel både dåvarande VPK och C fram i samma val. Båda partierna hade en för sin tid genomtänkt miljöpolitik.

När Feministiskt initiativ kom fick alla feminister, oavsett parti, luft under vingarna och politiken utvecklades. 

För att kunna fatta ett väl genomtänkt beslut beställde vi en undersökning från Kantar Sifo där vi försökte ringa in väljarnas tankar kring dagens klimatpolitik och behovet av ett nytt alternativ.

Vi blev förvånade. På vår fråga ”skulle du kunna tänka dig att rösta på ett parti som har som mål att överordna klimatfrågan och jobba partiöverskridande?”, svarar 35 procent av de tillfrågade ”ja”. (32 procent svarar ”Tveksam, Vet ej”).

Svaren skiljer sig tydligt åt, beroende på vilket riksdagsparti man sympatiserade med. De fyra mest positiva väljargrupperna är de från C (60 procent), MP (87 procent), S (44 procent) och V (45 procent). Av L:s väljare ger 27 procent sitt stöd, medan 22 procent av M:s väljare gör det. Minst väljarstöd finns hos KD (14 procent) och SD (18 procent).  

På frågan ”tycker du att dagens partier driver klimatfrågorna tillräckligt mycket”? är MP och V:s väljare mest missnöjda (98 procent respektive 76 procent). Även de som röstat på S, L och C är i stor utsträckning missnöjda. 

Hos unga mellan 18 och 29 år var siffran 53 procent och kvinnor är överlag betydligt mer missnöjda med den förda klimatpolitiken.

Ur de nya klimatrörelserna kliver nu en ny generation väljare fram, som saknar ett alternativ som talar deras språk.

De behöver någon som också vågar säga att den livsfara vi alla befinner oss i kräver samling över alla gränser – även de gränser som är inbäddade i de partipolitiska skalorna.

Klimatalliansen tänker inte bli ett parti i traditionell mening. Vi är en brokig rörelse från hela landet, med alla möjliga bakgrunder och erfarenheter, som insett att det är detta årtionde som är avgörande. Vi kommer att vara en rörelse för bred och kraftfull klimatpolitik som ser till hela det politiska och ekonomiska systemet.

Vi är absolut intresserade av att bli valda till riksdagen nu, inte nödvändigtvis omvalda om fyra år. Vi söker inte ministerposter. Dagens klimatkris kräver, som vi ser det, en ny slags politisk rörelse.


Styrelsen för Klimatalliansen:
Mariam Jallow Tholozan
Gudrun Schyman
William Grönlund
Joakim Löf
Janine O'Keeffe
Jan Lindblad 


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.