Stoppet för spelbolag slår hårt mot idrotten

Fotboll- och ishockeyförbunden: Vi riskerar att gå miste om hundratals miljoner i sponsring varje år

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2021-11-15

Förslaget att kraftigt begränsa spelbolags möjlighet till marknadsföring skulle innebära att svensk idrott förlorar hundratals miljoner kronor per år, skriver Håkan Sjöstrand och Johan Stark.

DEBATT. Regeringens förslag om att kraftigt begränsa spelbolags möjlighet till marknadsföring skulle innebära stora negativa konsekvenser för svensk idrott.

Idrott är Sveriges största folkrörelse och den bidrar till ökad hälsa, gemenskap och integration. På fotbollsplanen och i hockeyhallen möts unga och gamla, män och kvinnor, svenskfödda och nyanlända.

Inom idrotten är vi stolta över vårt bidrag till samhället. Sammanlagt genomförs mellan 150 000–200 000 träningstillfällen per dag, året om för barn och unga.

Men verksamheten är inte gratis. Varje år tillförs miljardbelopp via sponsring av idrotten. En stor andel av dessa sponsringsmedel kommer från bolag som erbjuder lotterier och vadhållning. Vi behöver varenda krona av dessa medel som vi sedan växlar upp mångdubbelt med ideella insatser.

Denna finansiering gör att även barn från familjer med små medel har råd att idrotta. Vi vet att stillasittandet ökar bland våra yngre. I ett segregerat samhälle erbjuder idrotten en mötesplats, en plats där gemenskap och förståelse för varandra ökar.

Idrotten har en central roll att spela i samhället och har så gjort under många år.

Vi måste värna det starka och självständiga föreningsliv som är unikt för Sverige.

Nyligen avslutades remissrundan för ett lagförslag som riskerar ta bort en stor del av idrottens finansiering, genom en kraftig begränsning av idrottssponsring från spelbolag och våra egna lotterier.

Syftet med lagförslaget är att motverka spelberoende, men förslaget är så långtgående att det i praktiken riskerar att skapa orimliga begränsningar för sponsrade matchtröjor från bolag som erbjuder spel, eller lottförsäljning i knattelaget via dörrknackning eller telefonsamtal.

Vi är medvetna om att vissa spelformer kan medföra högre risk att utveckla ett problematiskt spelbeteende och vi är positiva till att regeringen vill minska risken för spelberoende.

Det är något vi välkomnar också inom ramen för det ambitiösa arbete mot matchfixning som vi bedriver. Men det förslag som regeringen lagt på bordet träffar alla slags spel och lotterier helt utan nyansering och utan konsekvensanalys för idrotten.

Att ”dra alla över en kam” är inte proportionerligt eller ändamålsenligt.

Om förslaget skulle gå igenom skulle det innebära att vi riskerar förlora några av våra viktigaste, mest engagerade och mest långsiktiga sponsorer. Rent ekonomiskt talar vi om hundratals miljoner kronor per år.

Det skulle slå särskilt hårt mot föreningslivet i svensk glesbygd som i mångt och mycket är beroende av dessa medel.

Många andra är också starkt negativa. Våra invändningar mot lagförslaget har brett stöd inom idrottsrörelsen.

Även en oberoende statlig instans som Regelrådet är starkt kritiska till det helt otillräckliga underlaget för lagförslaget. Tidigare statliga utredningar har landat i bedömningen att reglerna inte behöver skärpas.

Regeringens eget expertorgan, Statskontoret, som varje år gör en gedigen utvärdering av spelmarknaden, anser inte att det behövs en skarpare begränsning av marknadsföringen än vad som redan finns idag.

Timingen är dessutom mycket illa vald. Vi har precis öppnat för matcher och publik igen efter de tuffa pandemiåren.

Men samtidigt som regeringen har lagt ett välkommet förslag om tillskott till idrotten i nästa budget så kommer nu samma regering alltså med förslag som slår undan benen för vår långsiktiga finansiering.

Att begränsa spelberoende är vällovligt, men dra inte undan mattan för en av Sveriges viktigaste folkrörelser på köpet.


Håkan Sjöstrand, generalsekreterare Svenska fotbollförbundet
Johan Stark, generalsekreterare Svenska ishockeyförbundet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.