Stockholm Pride måste fortsätta att förändras

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2018-07-26 | Publicerad 2011-08-05

Vi hör många olika röster om årets festival och de förändringar som festivalen genomgått till i år. Som varje år är det en blandning av både ris och ros. Vi är glada över alla reaktioner eftersom att det innebär att många har en personlig relation till vår festival och att Stockholm Pride betyder otroligt mycket för väldigt många personer.

Samtidigt tar vi givetvis de synpunkter av kritik som kommer på stort allvar och vi har också vidtagit en del åtgärder under festivalens gång som vi nu ser har haft effekt.

I år har vi förlagt ett av våra festivalområden till Kungsträdgården och hela festivalen har blivit entréfri. Vissa menar att årets Stockholm Pride har blivit ett urvattnat jippo medan andra tycker att det är helt rätt att bjuda in fler till årets pridefirande och stora kärleksfest. Vi kommer att ha en ordentlig utvärdering av festivalen efter att festivalen är slut., precis som vi har varje år. Vi kommer även att bjuda in våra medlemmar och hbtq-communityaktörer till samtal och diskussion om årets festival. Det är viktigt för oss med många olika synpunkter och vi välkomnar alla att höra av sig till oss med förslag till förbättringar eller förändringar till framtid@stockholpride.org.

Syftet med att göra dessa förändringar är att personer oavsett plånbok ska kunna ta del av festivalen, att öppna området för fler i hbtq-communityt och våra vänner samt att Stockholm Pride ska erövra Stockholmarnas vardagsrum. Det har vi också lyckats med. Aldrig förut har så många besökt vår festival. Därmed ansluter vi nu tydligt till den ursprungliga tanken med Stonewall-revoltens och de första frigörelseveckorna i Stockholm som också höll sin gala just i Kungsträdgården för att just inte gömma sig och öppet visa sitt motstånd mot ett heteronormativt samhälle.

Årets festival har med sin öppenhet också skapat en bred debatt om vilka festivalen är till för, vilka som ska kunna känna tillhörighet till hbtq-rörelsen och visar med tydlighet att festivalen fortfarande behövs. För hade den inte behövts hade inte förändringen lett till reaktioner både bland oss själva och hos våra vänner. Samtidigt har en del av motståndet mot hbtq-personers rättigheter också blivit synliga och tyvärr också inne på våra egna områden. Andra accepterar inte vår öppenhet och det ska vi givetvis aldrig låta passera utan motstånd.

Stockholm Pride är och har alltid varit en rörelse med djup förankring i hbtq-communityt i alla dess former där vi alla arbetar helt ideellt. Vi som förening har varit unika i vår förmåga att lyssna till den konstruktiva kritik som våra medlemmar och besökare har givit oss genom åren. Därför förändras festivalen hela tiden och måste så gör för att fortsätta vara relevant som politisk plattform. Vi hoppas att så många som möjligt nu bidrar med sina tankar och sitt arbete för att nästa års festival ska bli ännu mer kraftull, tydligare och samhällsförändrande.

I kväll manifesterar vi i Kungsträdgården mot det förtryck som hbtq-personer i Sverige och övriga världen lever under. Vi hoppas att så många som möjligt av hbtq-communityt och våra heterosexuella vänner sluter upp och tillsammans med oss visar sin solidaritet.

Pär Wiktorsson,

ordförande Stockholm Pride

Följ ämnen i artikeln