Sluta frysa ut Amineh från partiet, Sjöstedt

Upprop: Väljarna har sagt sitt – hennes kamp mot hedersförtryck är viktig

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2018-10-10

Vi protesterar mot Vänsterpartiets beslut att stänga ute Amineh Kakabaveh från utskotten. Och vi uppmanar Jonas Sjöstedt att våga prata om problemen som Amineh tar upp, skriver debattörerna.

DEBATT. Förra veckan meddelade Vänsterpartiets valberedning att riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh inte får några som helst utskott i Vänsterpartiets riksdagsgrupp, trots att hon lyckats komma in i riksdagen.

Amineh fick ett stort stöd av folket, med hela 3 500 personröster fick hon mer än någon annan av de populära riksdagskandidaterna i Stockholmsregionen för Vänsterpartiet.

Detta är ett bevis för att hon har ett stort förtroende bland vänsterpartistiska väljare samt att väljarna tycker att de frågor som hon driver är viktiga för Vänsterpartiet.

Veckorna efter valet kommer plötsligt beskedet att hon inte får några utskott alls, trots de 3 500 rösterna. 

Många inom Vänsterpartiets topp har tidigare anklagat Amineh för ryktesspridning när Amineh påpekade de växande problemen med hedersförtryck och religiös fundamentalism i förorterna. Många ledande vänsterpartister har velat föra en helt annan politik än Amineh gällande frågor som till exempel hedersförtryck och därmed motarbetat henne. 

Det är väldigt tydligt att man nästintill enhetligt motarbetar att ge henne utrymme och plats i sitt eget parti och således mot dem som lagt sin röst på henne. 

Att man tar dessa beslut indikerar på rädsla för att diskutera problem som borde vara en självklarhet för politiker och beslutsfattare att belysa.

Det här är en ohållbar situation, både för henne och för alla oss som försöker uppmärksamma brott som alltför många unga och vuxna genomlider. Det är både tidskrävande och frustrerande att motarbetas i dessa frågor när den tiden och energin hade kunnat läggas på att lösa problemen och kämpa för alla människors frihet, samt möjlighet att bestämma över sitt eget liv. 

Det är hög tid för Aminehs partikamrater att sluta frysa ut henne på grund av hennes kamp mot hedersvåld, könsstympning och religiös extremism i förorterna. Partiet borde sluta blunda för problemen och se allvaret i de liv som förstörs i hederns namn. 

Vi som skriver under denna debattartikel protesterar mot Vänsterpartiets beslut att stänga ute Amineh från utskotten trots att väljarna tydligt har visat att Aminehs arbete är viktigt för dem. Vi skulle gärna se att Jonas Sjöstedt vågar prata om dessa problem och tar ställning för individuella fri- och rättigheter. 

Rätten till frihet och rätten över att bestämma över sitt eget liv ska gälla alla medborgare oavsett etnicitet, religion eller föräldrarnas kulturella bakgrund. Alla människors lika värde är själva kärnan i den socialistiska ideologin och således något som borde vara en självklarhet för Vänsterpartiet.

Amineh kom in i Riksdagen för att folket ville det och hon bör ha en plats i Riksdagsutskotten. Genom att få större möjlighet att påverka beslut kan hon förstärka sin kamp för ungas frihet och självständighet. 

Amineh kämpar för grundläggande mänskliga rättigheter som många svenska medborgare dessvärre inte får ta del av. Denna kamp borde inte motarbetas utan föras gemensamt.


Zeliha Dagli, kvinnorättsaktivist
Helene Bergman, författare och Journalist
Banni Farkondeh, kvinnorättsaktivist 
Zinat Pirzadeh, komiker och författare, goodwillambassadör för svenska FN-förbundet
Rebwar Hassan, debattör 
Tobias Berg, kvinnorättsaktivist
Jens Ganman, journalist och debattör
Mustafa Panshiri, debattör och fd polis 
Kim Theodoridou Bergquist, skådespelare, kvinnorättsaktivist 
Susanna Udvardi, kvinnorättsaktivist och debattör 
Inger Stark, kvinnorättsaktivist
Maria Nehro, kvinnorättsaktivist
Jiyan Behrozy, journalist
Gurleen Kaur Sahota, kvinnorättsaktivist och grundare av Happy Bags
Fitore Osmani, digital storyteller och människorättsaktivist
Maria Rashidi, kvinnorättsaktivist och debattör 
Soheila Fors, grundare av Tehuset och kvinnorättsaktivist 
Gursimer Singh, kvinnorättsaktivist och socialdemokratisk debattör
Camilla Starck, kvinnorättsaktivist
Devin Rexvid, forskare, debattör 


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.