Vuxna, vi måste ta tag i våra barns skärmtid

Carolina Klüft: Stora hälsorisker när unga blir allt mer stillasittande

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-10-29

Tyvärr ser vi en utveckling där barn och unga mer och mer blir stillasittande framför skärmen i stället för att vara i rörelse. Som vuxna är det nu dags att vi agerar, skriver Carolina Klüft.

DEBATT. I dag den 29 oktober infaller internets dag. Internet har inneburit en rad möjligheter för mänskligheten att ta sig framåt, men den ökade digitaliseringen i samhället har också sina baksidor. Dessa baksidor måste vi få lyfta utan att kritiseras för att vara teknikfientliga. För precis som vilken samhällsförändring som helst så har även digitaliseringen sina fördelar och nackdelar.

För att belysa detta släpper Generation Pep i dag tillsammans med Lasse Åberg en kampanjfilm för att belysa problematiken kring den ökande stillasittande skärmtiden.  

Den stillasittande skärmtiden breder ut sig hos både vuxna och barn, och ofta innebär den att vi rör oss mindre. Det finns många positiva saker där skärmanvändande faktiskt uppmuntrar till rörelse eller frigör tid så att man har tid för aktiviteter.

Tyvärr ser vi dock en utveckling där barn och unga mer och mer blir stillasittande framför skärmen i stället för att vara i rörelse.  

En undersökning från Göteborgs Universitet kunde för något år sedan visa att 14-åriga pojkar gick 30 procent färre steg år 2017 jämfört med 14-åringar år 2000. Hos flickorna hade antalet steg minskat med 24 procent. 

Folkhälsomyndighetens senaste mätning, som publicerades i början av året, visade att bara 14 procent av de svenska skoleleverna dagligen går, cyklar, leker, åker skridskor, spelar fotboll, dansar eller på annat sätt rör på sig så att pulsen går upp.

Det är alltså få barn som kommer upp i den rekommenderade nivån av 60 minuters fysisk aktivitet om dagen.

Skärmen är såklart inte alltid en bov, men vi kan inte blunda för att allt fler barn spenderar mer tid stillasittande framför en skärm och att rörelsen och den fysiska aktiviteten då ofta blir lidande. Detta innebär i sin tur stora hälsorisker för våra barn och unga. 

Förutom att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar kan fysisk aktivitet minska risken för att drabbas av cancer och diabetes typ 2. Vi vet också att fysisk aktivitet hos barn kan förbättra den mentala hälsan.

Det är därför av yttersta vikt att vi vuxna nu agerar för att bli de förebilder som våra barn behöver och förtjänar.

WHO kom tidigare i höstas med rekommendationer kring barn och ungas hälsa. Där sa man att barn mellan två och fem år högst ska ha en timmas skärmtid per dag. Tittar vi på de svenska barnen sitter en majoritet av barnen i det aktuella åldersspannet mer än den rekommenderade tiden.

I Pep-rapporten 2019 uppgav över 60 procent av vårdnadshavarna till barn i åldern 4-6 år att deras barn spenderade mer än en timma framför en skärm utanför skoltid.

Som vuxna är vi viktiga förebilder för barn och unga, vilket innebär att även vi behöver fundera på vår egna stillasittande skärmtid.  

Ett sätt att bryta sitt stillasittande är att helt enkelt välja rörelse, och det bästa är att all rörelse räknas. Hinner du inte gå hela vägen till jobbet eller skolan, gå av bussen en hållplats tidigare och promenera mera. Eller få till en vana att innan middagen dansa i köket tillsammans med familjen till er favoritlåt.  

Tiden som barn och unga lägger på att vara i rörelse har minskat i flera år, i takt med att den stillasittande skärmtiden ökar.

Som vuxna är det nu dags att vi agerar och gör vad vi kan för att få både våra barn och oss själva i rörelse. Vi måste förstå att när våra barn lägger mer tid på att sitta stilla framför skärmen så kommer det automatiskt bli så att de har mindre tid för att vara fysiskt aktiva – dygnet har bara 24 timmar.


Carolina Klüft, verksamhetschef Generation Pep 


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.