Alldeles för många får inget stöd, ministern

Replik från Sveriges Stadsmissioner om att stärka trygghetssystemen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2021-10-25

När Shekarabi radar upp förslagen på ”satsningar för att förstärka den ekonomiska tryggheten för vanligt folk” lyser gruppen av ohjälpta människor med sin frånvaro. Replik från Lotta Säfström.

REPLIK. I årets fattigdomsrapport pekar Sveriges Stadsmissioner på ett illa fungerande välfärdssystem där människor med rättigheter inte får det stöd de behöver.

När nu Ardalan Shekarabi radar upp förslagen på ”satsningar för att förstärka den ekonomiska tryggheten för vanligt folk” lyser gruppen av ohjälpta människor med sin frånvaro.

Sveriges Stadsmissioner är helt eniga med Ardalan Shekarabi om att vi alla är sårbara och ingen vet vad som händer i morgon. Vi är alla beroende av gemenskap, solidaritet, ekonomisk trygghet och ett anständigt samhälle.

Det kan vi som aktör i civilsamhället helhjärtat intyga då vi i stadsmissionerna dagligen möter tusentals människor i våra verksamheter.

Människor som inte finns registrerade i socialförsäkringssystemet, som lever i ekonomisk utsatthet och som inte syns i folkbokföringen eftersom de inte har något hem. Människor som inte syns i statistiken men som varje dag kämpar med sina liv.

Sveriges Stadsmissioners mätning i samarbete med Ersta Sköndal Bräcke Högskola visar att hela 11 procent av alla som kommer till stadsmissionernas verksamheter inte fått det offentliga stöd som de har rätt till.

Enligt forskning från Eurofound kan bortfallet i europeiska socialförsäkringssystem vara så högt som 50 procent.

SCB medger att statistiken inte visar hela bilden av fattigdomen. Vi har låg kunskap om fattigdomen i Sverige.

Trots att Sverige anslutit sig till Agenda 2030 och FN:s 17 globala hållbarhetsmål finns inget beslut på vilket mått som ska gälla för att nå delmål 1.2 – att halvera fattigdomen.

Vi är helt eniga med Ardalan Shekarabi om att samhället inte lever upp till sina löften.

Därför vädjar vi till socialförsäkringsministern att också rikta robusta insatser mot den grupp av människor som vi i vår rapport beskriver som de ohjälpta.

Ingen kan tycka att det är rimligt att tusentals människor, varje dag, tvingas söka hjälp hos Stadsmissionen för att tillgodose sina mest akuta behov.


Lotta Säfström, Sveriges Stadsmissioners talesperson fattigdom, direktor Göteborgs Stadsmission


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.