Alla ser ljuset från norr – utom M i Stockholm

Replik från S i Norrbotten om att villkora stödet till industrisatsningarna i Norrland

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-03-17

Fem Stockholmsmoderater kräver att regeringen ska hålla inne satsningar på banbrytande industrier i Norrbotten – tills de får ny kärnkraft. Det blottlägger en kolonial syn där energin i norr egentligen tillhör södra Sverige. Replik från kommunal- och regionråd i Norrbotten.

REPLIK. Norrbotten är inte en koloni. Det kan tyckas självklart, men måste tydligen påpekas. I en debattartikel i Aftonbladet kräver nämligen fem Stockholmsmoderater att regeringen ska hålla inne satsningar på banbrytande industrier i Norrbotten – tills de får ny kärnkraft.

Det blottlägger en kolonial syn där energin i norr egentligen tillhör södra Sverige.

M-topparna skriver: ”Inte en krona till industrierna i norr utan ny kärnkraft i söder!”. Ska vi verkligen argumentera så?

I århundraden har Norrbotten levererat till hela Sverige. Malm, skog, stål, energi och kompetens som bygger svenskt välstånd. Härifrån flödar miljarder som blir till infrastruktur, utbildning och barnbidrag.

Nu har vi extremt goda förutsättningar att göra Sverige till en global vinnare i det stora industriella skiftet. Ett skifte som krävs om svensk industri ska vara relevant i morgon.

Det handlar om H2 Green Steel i Boden och Hybrit i Luleå. Bolagen är på väg att revolutionera stålbranschen med sitt fossilfria stål. Statliga stödprogrammet Industriklivet är till för just sådana satsningar.

Ändå vill M-topparna nu stoppa stödet i väntan på mer kärnkraft, eftersom satsningarna behöver mycket energi.

Sverige leder racet om det fossilfria stålet, men det är fler som tävlar. Det är framtida svenska jobb och svenska exportsuccéer som står på spel nu. Och i det läget höjs alltså röster för att staten ska hålla tillbaka näringslivet.

Satsningarna i Norrbotten ska möta efterfrågan från jättar som Mercedes-Benz, BMW, Volkswagen, Scania och Volvo. Det privata näringslivet har investerat miljarder i Hybrit och H2 Green Steel. Att hålla inne medel från Industriklivet är att bromsa svensk innovationskraft och svensk tillväxt.

Det stämmer att den gröna omställningen kräver mycket energi. Vi håller med om att det är bråttom att bygga ut energiproduktionen. Men där slutar samsynen. Svensk industri kan fortsätta vara världsledande, men statlig hämsko på näringslivet och ensidig satsning på kärnkraft är inte vägen dit.


Anders Öberg, regionråd Region Norrbotten (S)
Carina Sammeli, kommunstyrelsens ordförande Luleå (S)
Claes Nordmark, kommunstyrelsens ordförande Boden (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.