Vi måste tillbaka till balans med naturen

Orback, Löfven och Rockström: Globala klimatkatastrofer kräver gemensamma lösningar

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-05-09

För att undvika att vi orsakar oåterkalleliga förändringar av livsbetingelserna på Jorden, måste vi snabbt återupprätta balansen i vårt samspel med naturen, skriver Jens Orback, Stefan Löfven och Johan Rockström.

DEBATT. Värmeböljor, havsytehöjning och pandemier har minst två saker gemensamt, de känner inte av några nationella gränser och de kan inte lösas på egen hand.

För första gången i mänsklighetens historia har vi själva skapat globala kriser som hotar både vår och kommande generationers existens. I vårt land kan en förändring av medeltemperaturen på några grader radikalt förändra våra livsbetingelser genom ökade sjukdomsutbrott och försvårad matförsörjning.

Skulle golfströmmen kollapsa eller vika av är det vår tur att fråga oss vad vart vi ska emigrera.

          

Fullt medveten om våra tillkortakommanden tog FN:s generalsekreterare fram en agenda för förändring och tillsatte en högnivågrupp för att ta fram förslag för effektivt och inkluderande samarbete.

High level advisory board (HLAB), som letts av Stefan Löfven och Liberias förre president Ellen Johnson-Sirleaf, är nu klara.

         

1. För att undvika att vi orsakar oåterkalleliga förändringar av livsbetingelserna på Jorden, måste vi snabbt återupprätta balansen i vårt samspel med naturen.

Vi måste accelerera utfasningen av fossila bränslen. På vägen dig föreslås bland annat förstärkta incitament för renare energianvändning och nya handelsregler som premierar cirkulär ekonomi och spridning av ny teknologi.

Den gröna omställningen innebär stora möjligheter till utveckling och jobbskapande till stöd för Agenda 2030 och de globala utvecklingsmålen (SDGs).

         

2. De globala finansiella institutionerna måste reformeras så att de säkerställer finansiering för att uppnå hållbarhetsmålen.

Världsbanken och IMF måste öka sin representativitet och legitimitet samtidigt som man bereder vägen för hållbara miljö- och klimatinvesteringar.  Hit hör också ett förstärkt regelverk för globala skattereformer.

         

3. Inrätta en global kommission som stödjer en rättvis utveckling av digitaliseringen.

Här förslås även globala standards och regleringar för utveckling och användning av AI.  

            

4. FN:s säkerhetsråd måste möta kraven på legitimitet, rättvisa och transparens.

Dess mandat måste breddas till nya områden som hotar mänskligheten och ökar samarbetet med regionala aktörer. Rapporten uppmanar världens ledare att sätta ett datum för totalt avskaffande av kärnvapen och att vägen dit åtföljs av konkreta förslag såsom löften icke-användning och så kallad no first use-policy.

            

Nationer ska själva besluta om sina angelägenheter liksom kommuner, föreningar och byalag om sina. Men det räcker inte att driva snäva svenska intressen eller att ställa sig bakom internationella institutioner i dess nuvarande skick.

De globala gränsöverskridande riskerna som nu hotar mänskligheten kräver ett rättvist och effektivare globalt samarbete som skyddar och förvaltar våra gemensamma tillgångar.

Grunderna i FN-stadgan måste värnas men att göra den mer operationell är till gagn för utveckling och välstånd både i mer och mindre utvecklade ekonomier. Här ingår förslag om majoritetsbeslut och ökad jämställdhet.

            

Sverige har en lång tradition av att stå upp för och främja det multilaterala samarbetet vilket också tjänar en liten öppen ekonomi i norr.

Vi uppmanar därför dig som samhällsengagerad att ta del av och sprida panelrapporten highleveladvisoryboard.org för fortsatt diskussion inför det Framtidstoppmöte, Summit of the future, som FN planerar hålla hösten 2024.

Bara tillsammans kan vi undvika de hot mänskligheten befinner sig mitt i.


Jens Orback, vd Global challenges foundation
Stefan Löfven, ordförande i HLAB, tidigare statsminister
Johan Rockström, styrelseledamot Global challenges foundation


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.