L och SD delar inte samma världsbild

Tio L-politiker: En regering beroende av SD gör Sverige sämre – särskilt för kvinnor

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2021-03-20

Som liberala kvinnor och feminister är vår fasta övertygelse att ett liberalt parti inte har något att göra i ett regeringsunderlag med högerkonservativa och högernationalistiska partier. En regering förhandlad med eller beroende av SD gör inte Sverige till ett bättre land för någon – särskilt inte för kvinnor, skriver tio L-politiker.

DEBATT. Liberalerna har i över hundra år kämpat för jämställdheten. Det är återkommande liberala reformer under mer än ett sekels tid som lett till att Sverige i dag är ett av världens mest jämställda länder.

Vi är stolta över vår historia. Vi är stolta över att vi, när vi hette Frisinnade landsföreningen, drev igenom kvinnlig rösträtt. Vi är stolta över att vi, när vi hette Folkpartiet, drev igenom ett avskaffande av sambeskattningen och införande av en könsneutral föräldraförsäkring. Och vi är stolta över att vi nu, när vi heter Liberalerna, alltjämt är den drivande kraften för reformer som ökar jämställdheten och människors individuella frihet.

Oavsett om det handlar om reformer för att minska våldet i nära relationer och hedersförtryck, reformer för att öka valfriheten för kvinnor på arbetsmarknaden och politiken, ekonomisk frihet och självständighet eller reformer för att inte unga pojkar ska halka efter i skolan står Liberalerna alltjämt i jämställdhetens frontlinje.

För varje ideologiskt parti finns det några idéer som är, och måste få vara, icke förhandlingsbara i en regeringsförhandling.

För vissa partier är det klasskamp och minskat privat ägande. För andra partier är det kulturell likformighet och assimilering. För oss liberaler är feminism och alla människors rätt till sin egen identitet en sådan idé.

Därför är det för oss som liberaler inte möjligt att ingå i ett regeringsunderlag som inte ser reformer för fortsatt ökad jämställdhet som en av grundpelarna i all politik som genomförs.

Vi liberaler har kämpat i decennier för aborträtten. Andra partiers ledande företrädare kallar fortfarande år 2021 aborter för att “döda ofödda” och vill samtidigt dra in på sexualundervisningen i skolan. Vi liberaler har kämpat i decennier för ökade kunskaper om orsakerna till samhällets bristande jämställdhet.

Andra partiers ledande företrädare kallar Jämställdhetsmyndigheten och forskning om skillnader i män och kvinnors förutsättningar för “genusflum”. Vi liberaler har kämpat i decennier för att det, för både kvinnor och män, ska löna sig att arbeta.

Andra partier driver frågor kring sambeskattning och vårdnadsbidrag vilket i praktiken skulle leda till färre kvinnor på arbetsmarknaden, och därmed mindre pengar i kvinnornas plånböcker.

Listan skulle kunna göras lång.

När vi ser att varannan sjuksköterska i region Stockholm är utrikesfödd är vi tacksamma att de kommit till vårt land och bidrar. Och funderar över hur vi liberaler i stället kan öka karriärmöjligheterna i kvinnodominerande yrken. Vi struntar i vilka högtider man firar eller vilken gud man eventuellt ber till, eftersom det är en fråga för individen själv.

Andra partier funderar däremot i stället på hur man kan få dessa personer att ”på sikt överge sina ursprungliga kulturer och identiteter” och ”repatrieras”. När vi ser med fasa på utvecklingen i Polen och Ungern, där såväl aborträtt som sexualundervisning inskränks, så beklagar sig andra partier över att Sverige inte fungerar som Ungern eftersom man själv ”inte sitter i regeringen (än)”.

Som liberala kvinnor och feminister är vår fasta övertygelse att ett liberalt parti inte har något att göra i ett regeringsunderlag med högerkonservativa och högernationalistiska partier. Enligt oss delar Liberaler och Sverigedemokrater överhuvudtaget inte samma världsbild. En regering förhandlad med eller beroende av SD gör inte Sverige till ett bättre land för någon, särskilt inte för kvinnor.


Malin Danielsson, riksdagsledamot, Huddinge (L)
Tina Acketoft, riksdagsledamot, Helsingborg (L)
Emmy Scilaris, vice ordförande LUF Väst, Göteborg (L)
Jessica Johnson, ordförande Liberala Kvinnor Stockholm
Maria Jern, ordförande Liberalerna Falköping
Jacqueline Tjällman, ordförande Liberala kvinnor Skaraborg
Anne Stenlund, Liberala kvinnor Norrbotten, Älvsbyn
Ellena Dellos Vukic, Kristianstad (L)
Anita Brodén, vice ordförande Liberalerna Alingsås
Anna Starbrink, regionråd Stockholm (L)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.