Det är ert eget fel att så få vill vaccinera sig

Anhörig: Myndigheterna tar inte sitt ansvar för de som fick narkolepsi av vaccin 2009

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-10-17

Tyvärr ser vi att en alltför stor del av svenska folket är tveksamma till att vaccinera sig mot covid-19. Här har både politikerna och Folkhälsomyndigeten sig själva att skylla efter behandlingen av de som drabbades av narkolepsi 2009, skriver Johan F Lundberg.

DEBATT. I Sverige har vi generellt en stor tilltro till myndigheter och institutioner. Den tilltron ställs på sin spets just nu i samband med pandemin och en kommande vaccinering mot covid-19.

Tyvärr ser vi att en alltför stor del av svenska folket är tveksamma till att vaccinera sig. Här har både politikerna och Folkhälsomyndigeten sig själva att skylla.

I samband med svininfluensapandemin 2009 uppmanades vi att skydda omgivningen och oss själva genom att vaccinera oss. Många hörsammade detta och följde myndigheternas instruktioner. Strax efteråt och hela vägen fram till i dag har både Sverige och andra länder en överrepresentation av personer som drabbats av narkolepsi till följd av svininfluensavaccinet.

2011 gick Lena Hallengren, då i opposition, till angrepp mot dåvarande socialministern Göran Hägglund och undrade vad regeringen tänkte vidta för åtgärder för ”att stödja och hjälpa de barn som drabbats av narkolepsi efter vaccinering”. Hägglund svarade att det var angeläget att myndigheter och vårdgivare samverkar för att hitta bra lösningar.

2012 gick socialminister Göran Hägglund och oppositionens Lena Hallengren ut i en gemensam debattartikel och lovade att de drabbade skulle få den hjälp de behöver och inte tvingas lägga ner all kraft och tid själva på att kämpa mot myndigheter.

2016 kom en lag som skulle reglera och underlätta för de drabbade med hjälp, läkemedel och ersättning.

Känslan hos oss anhöriga och drabbade efter att lagen klubbades igenom är att politiker och myndigheter nu anser sig nöjda och kan luta sig tillbaka. Men faktum är att under de drygt fyra år som gått har inte mycket hänt som förbättrat vardagen för de som fick narkolepsi efter vaccineringen.

Drabbade sitter fortfarande fast i utredningar om sjukdomen har ett samband med vaccinet. En ny sambandsutredning ska göras när Kammarkollegiet tar över ärendet från läkemedelsförsäkringen.

Fortfarande råder stora brister och ojämn kunskap inom sjukvården kring symptom och behandling, beroende på vilken region man bor i. Liknande problem finns inom skolan, på Arbetsförmedlingen och hos Försäkringskassan.

De som ständigt drabbas är de sjuka och deras anhöriga som försöker stötta för att vardagen ska fungera någorlunda normalt.

Det senaste i denna parodi är att läkemedel som tagits fram speciellt för de som har narkolepsi nekas subvention. Det är nu är upp till varje region att bestämma om de sjuka ska få ta del av medicinen eller inte.

Regeringar, departement och ministrar har lovat att ta ansvar under många år och det är inte några orimliga krav som ställs utan enkla, basala, mänskliga rättigheter för många hundra barn och unga vuxna. De behöver kunna känna tillit till myndigheter igen och få stöd för att skapa ett liv som kan bli så bra det går, trots sina förutsättningar med en obotlig hjärnskada.

Frågan om ekonomisk ersättning är redan beslutad i lag – nu handlar det mer om att skapa en livskvalitet och en livslust utan att behöva stånga sig blodig för sin rätt. Och att återupprätta förtroendet för myndigheterna, inte minst till nästa gång medborgarna i Sverige uppmanas att gå och vaccinera sig.


Johan F Lundberg, anhörig till drabbad av narkolepsi till följd av Pandemrixvaccin


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.