Vi som jobbar med de äldre ser försämringen

Slutreplik från Kristina Nilsson om bristerna i äldreomsorgen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-08-28

Det är ett faktum att när man flyttar in på ett vårdboende i dag är man väsentligt sjukare än man var för 30 år sedan och i behov av fler sjukvårdsinsatser. Vi som jobbat i verksamheterna har sett förändringen som ädelreformen medförde med våra egna ögon, skriver Kristina Nilsson.

SLUTREPLIK. Som arbetare inom vården är jag och mina tidigare arbetskamrater ganska vana att bli ifrågasatta av diverse byråkrater, konsulter och även politiker. Jag blir därför inte förvånad när Gert Alaby talar om att jag har helt fel, men glad att han sedan föreslår i princip samma åtgärder vad gäller personalen som jag.

Möjligen uttryckte jag mig otydligt i mitt inlägg. För jag anser att ädelreformen var rätt i den tid som var då. Vi behövde komma bort från flerbäddsrum och opersonlig vård. Det är ingen som vill tillbaka till den gamla långvården.

Däremot är det ett faktum att när man flyttar in på ett vårdboende i dag är man väsentligt sjukare än man var för 30 år sedan och i behov av fler sjukvårdsinsatser. Vi som jobbat i verksamheterna har sett förändringen som ädelreformen medförde med våra egna ögon.

De insatser som handlar om sjukvård har prioriterats ned. Handsprit och skyddsrockar har försvunnit. Undersköterskor har degraderats till vårdare och sjukvårdsutbildning prioriteras inte som tidigare. Den närmaste chefen behöver inte sjukvårdskompetens utan kan lika gärna vara en socionom eller ekonom.

Att fler jobbar inom äldreomsorgen nu är bra och någonting annat vore otänkbart med tanke på att fler blir äldre och lever allt längre. Men problemen med otrygga anställningar, otillräcklig utbildning och för låg sjukvårdskompetens i både arbets- och ledningsgrupper, ligger till grund för att vi inte lyckas skydda våra mest sköra äldre. Oavsett om det är pandemi eller inte.

Jag uppskattar att Alaby menar att det är viktigt att personalen ges större ansvar och att vår expertis tas tillvara. Ett första steg kunde vara att faktiskt lyssna på oss på oss som jobbat eller jobbar inom äldreomsorgen. Det är många anställda som upplevt hur sjukvården successivt prioriterats ner.

Precis som vi på 90-talet behövde komma bort från långvården behöver vi nu komma bort från minuthets, vinstjakt och en allt mer betungande administration. Sjukvårdskompetensen måste öka på alla nivåer.

Låt det ligga till grund för framtidens äldreomsorg, i stället för att försvara ett system som medfört stora brister. Mitt fokus kommer alltid att vara att värna gamla, sjuka och vårdpersonal. Inte att värna gamla reformer.


Kristina Nilsson, sjuksköterska och vice ordförande i socialutskottet (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen i artikeln